Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tokio kupuje sporna ostrva u Kineskom moru

    Guverner Tokija izjavio je danas da će grad kupiti nekoliko spornih ostrva u Istočnom kineskom moru, kako bi potvrdio prava Japana na tu teritoriju. Ovaj potez će možda pojačati napetost između Japana i Kine.
     
    Guverner Šintaro Išihara je rekao da je grad blizu dogovora s japanskim vlasnikom tri od četiri privatna ostrva arhipelaga koji se u Japanu naziva Senkaku, a u Kini Diaoju. Detalji dogovora nisu otkriveni. Na ta ostrva, uz koja ima obilje ribe, pravo polažu i Kina i Tajvan.
     
    Sudar kineskog ribarskog broda i brodova obalske straže Japana je 2010. godine izazvao težak diplomatski spor. Peking je tada privremeno obustavio trgovinu s Japanom i kontakte na nivou ministara.
     
    Išihara je izjavio da je glavni cilj kupovine sprečavanje svake mogućnosti da Kina oduzme ostrva Japanu.
     
    Liu Veimin, predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Kine za štampu, oštro je reagovao na najavu Tokija i ponovio stav da su ostrva kineska.
     
    „Svaka unilateralna akcija Japana je ilegalna i nevažeća i neće promeniti činjenicu da ostrva pripadaju Kini“, izjavio je on.
     
    Vlada Japana plaća više od 300.000 dolara godišnje za iznajmljivanje tri ostrva. Četvrto ostrvo koristi američka vojska za obuku. Pored ostrva, Japan i Kina sukobljeni su i oko podmorskih rezervi gasa u Istočnom kineskom moru.
     
    Išiharine najave se tumače i kao pokušaj diskreditovanja Vlade Jošihika Node, koja se bori za naklonost javnosti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE