Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbiji slabija ocena u reformi obrazovanja

    U Bukureštu će krajem aprila biti održana konferencija ministara obrazovanja zemalja koje primenjuju Bolonjsku deklaraciju, gde će i zvanično biti saopšteno da je Srbija slabije napredovala u reformi visokoškolskog obrazovanja u odnosu na 2009. godinu.

     
    Konferencija će biti održana 26. i 27. aprila, rekao je Tanjugu državni sekretar Ministarstva prosvete i nauke Radivoje Mitrović i najavio da će osim njega skupu prisustvovati i državna sekretarka Tinde Kovač Cerović. U delegaciji Srbije biće i predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Srđan Stanković, predsednica Nacionalnog saveta za nauku i tehnološki razvoj Vera Dondur i jedan predstavnik studentske populacije.
     
    Konferencija se održava svake treće godine, a ministar prosvete i nauke Žarko Obradović ranije je Tanjugu izjavio da će Srbija, među 48 zemalja učesnica, ovoga puta dobiti ocenu 3,11. Na prethodnoj konferenciji u Luvenu 2009. godine dobili smo ocenu 3,8 (od 46 zemalja zauzeli smo 24. mesto), a 2007. godine u Londonu smo sa ocenom 4 bili rangirani među prvih deset zemalja.
     
    Profesorka Dondur rekla je u izjavi Tanjugu da smo sada loše ocenjeni u delu koji se odnosi na celoživotno učenje i priznavanje neformalnog načina učenja u visokom obrazovanju. Takođe, zamereno nam je što Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta nije postala punopravni član Međunarodne asocijacije akreditacionih agencija (ENQA), iako je predat zahtev za učlanjenje. Primedba je i što u našem zakonodavstvu nije predviđeno učešće studenata u procesu akreditacije, kao i to što naše ustanove naplaćuju izdavanje dodatka diplomi, rekla je Dondur.
     
    „To se u zemljama zapadne Evrope ne čini“, rekla je ona i navela da kod nas vrlo mali broj institucija izdaje dodatak diplomi na engleskom jeziku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE