Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nepoznati primerci Andrićevih knjiga za Svetski dan knjige

    Povodom Svetskog dana knjige, 23. aprila, Biblioteka grada Beograda organizuje akciju „Svi smo u biblioteci“ i izložbu „Ivo Andrić: neobična bibliografska izdanja“ u Pozajmnom odeljenju, najavila je danas biblioteka.

    U okviru akcije „Svi smo u biblioteci“, u periodu od 11 do 12 sati, u Pozajamnom odeljenju gradske biblioteke građane će učlanjivati i preporučivati knjige predsednik Olimpijskog komiteta Vlade Divac, pisac Mirjana Bobić Mojsilović i muzičar Nele Karajlić, kao i glumci Dragan Nikolić, Milena Dravić, Voja Brajović, Milica Mihajlović, Andrija Milošević, Suzana Petričević, Ljubomir Bulajić.

    Tog dana građani će moći da se učlane uz popust od 50 posto u čitavoj mreži Biblioteke grada Beograda. U podne biće otvorena izložba „Ivo Andrić: neobična bibliofilska izdanja“.

    Na izložbi, upriličenoj višestrukim povodom – Svetski dan knjige, 120 godina od rođenja Ive Andrića, Deset godina od osnivanja Srpskog bibliofilskog društa – prvi put će biti predstavljeni široj javnosti nepoznati primerci knjiga koje je napisao srpski nobelovac.

    Reč je o raritetnim primercima, vlasništvu članova Srpskog bibliofilskog društva, na kojima su Andrićeve posvete, kao i o prevodima objavljenim širom sveta, pa i na nama egzotičnim jezicima.

    Posebno mesto na ovoj izložbi zauzimaju knjige „Na Drini ćuprija“ – lični primerak samog Andrića, na kojoj je on svojeručno, olovkom, pisao predloge naziva za svako od 24 poglavlja, kao i primerak prvog izdanja knjige „Ex ponto“ iz 1918. godine, štampanog u samo 125 primeraka, na kome je piščeva posveta.

    Izložba je organizovana u saradnji Biblioteke grada Beograda i Srpskog bibliofilskog društva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE