Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Blokada Dunava odnela milione evra

    Posle niskog vodostaja i leda na Dunavu tokom protekle zime, po prvi put se kod nas dogodila i blokada plovidbe na ovoj važnoj međunarodnoj saobraćajnici od strane brodara koji mesecima nisu dobili svoje plate, kaže Vukosav Saković, direktor Poslovne zajednice „Žita Srbije“.
     
    – Uz dužno poštovanje prema njihovim zahtevima, ostaje dosta prostora za dilemu da li je ovakav vid protesta primeren ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazimo kao država i neophodnosti da se iskoriste značajne izvozne mogućnosti agrara. Naime, blokada se dogodila baš uz vreme kada su se agrarni analitičari ponadali da će izvoz u martu i aprilu uspeti da nadoknade u plasmanu kukuruza ono što je izgubljeno tokom zime. Nažalost, samo četiri dana blokade sprečili su izvoz bar 40.000 tona kukuruza u vrednosti od oko 7,5 miliona evra. Nije isključeno da je, upravo blokada Dunava, doprinela da na našem tržištu protekle nedelje dođe do blagog rasta cena kukuruza, što je suprotno od onoga što se događa na berzama sa kojima se upoređujemo. Tako je kukuruz kod nas prodavan za 19,60 dinara po kilogramu, što još uvek stvara prostor za značajniji izvoz. U Mađarskoj je kukuruz prodavan za protivvrednost od 20,28, u Francuskoj za 24,13, SAD za 21,17, a na domaćem tržištu u Rusiji za 17,42 i Ukrajini za 18,07 dinara po kilogramu.

    Tržište pšenice u Srbiji, uglavnom, miruje. Ponuda je dobra, ali tražnja mala. Promet se obavlja za prosečno 21,50 dinara po kilogramu. To je skuplje nego na ostalim berzama, sem u Francuskoj gde se po običaju hlebno žito prodaje po nešto višoj ceni. Protekle nedelje na toj berzi je pšenica prodavana u protivvrednosti od 23,35 dinara po kilogramu. U Mađarskoj je pšenica prodavana za prtotivvrtednost od 20,47, u SAD 19,59, a na domaćem tržištu u Rusiji za 20,50 i Ukrajini za 18,80 dinara po kilogramu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE