Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kiša prijala žitaricama

    Padavine su pogodovale žitaricama, naročito pšenici, a dobrodošle su i zbog pripeme zemljišta za setvu kukuruza, saopštila je danas kruševačka Poljoprivredna stručna služba.

    „Padavine su dobrodošle pšenici jer je, zbog prethodnog toplog perioda i vetra, površinski sloj zemlje dosta bio suv, a bilo je čak i pokorice“, rekla je agenciji Beta stručna saradnica za ratarstvo u kruševačkoj Poljoprivredno stručnoj službi Radojka Nikolić.

    Ona je objasnila da zbog suvog zemljišta žitarice nisu mogle dobro da iskoriste azotna mineralna đubriva, kojima su prihranjene, te da će to nakon poslednjih padavina moći da učine.

    Padavine su, prema njenim rečima, dobrodošle i zbog pripreme zemljišta za setvu kukuruza.

    „Očekuje se da najveći deo setve u Rasinskom okrugu bude obavljen tokom naredne nedelje, nakon što padavine prestanu i zemlja se prosuši. Može biti problema na parcelama gde je kukuruz već posejan, jer je zemlja bila hladna i vlažna te može doći do truljenja semena“, rekla je Nikolićeva.

    Dodala je da je pre kišnog perioda kukuruzom zasejano oko pet odsto planiranih površina u Rasinskom okrugu te da je predviđeno da kukuruz bude posejan na oko 45.000 hektara.

    U Rasinskom okrugu pod pšenicom je oko 12.000 hektara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE