Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mađarska razmatra status Južnog toka

    Izvršni direktor ruske energentske kompanije „Gasprom“ Aleksej Miler i premijer Mađarske Viktor Orban razmotrili su mogućnost da gasovod „Južni tok“ u Mađarskoj dobije status projekta od nacionalnog značaja, saopštio je „Gasprom“.

    „Južni tok“ je takav status već dobio u Bugarskoj, a sporazumi sa učesnicima u projektu predviđaju da će one nastojati da gasovod u Evropskoj uniji dobije status Transevropske mreže (TEN), prenela je agencija Interfaks-Ukrajina.

    Miler i Orban su istakli da realizacija projekta „Južni tok“ teče tačno po planu i naglasili njegov veliki značaj koji je u skladu sa strateškim interesima obeju zemalja i Evrope u celini.

    Rusija i Mađarska su u februaru 2008. potpisale međuvladin sporazum o priključenju Mađarske projektu „Južni tok“, a u martu 2009. su „Gasprom“ i Mađarska nacionalna razvojna banka MFB potpisali bazni sporazum o saradnji u izgradnji tog gasovoda i tranzitu gasa preko Mađarske.

    „Gasprom“ i MFB banka su u januaru 2010. osnovali zajedničku projektnu kompaniju „Saut strim Hangari“, a Budimpašta je u oktobru 2011. odlučila da novi partner „Gasproma“ postane „Mađarska energetska kompanija“ (MVM) umesto banke MFB.

    „Gasprom eksport“ je prošle godine u Mađarsku izvezao oko 6,26 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

    Projekat „Južni tok“ predviđa izgradnju gasovoda, kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje, ispod Crnog mora, čime će zaobići Ukrajinu. Podmorska deonica, dužine 900 kilometara, vodiće do obale Bugarske, odakle će se gasovod račvati do severa i juga Italije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE