Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Putin: Gasprom da nastavi saradnju sa tranzitnim zemljama

    „Gasprom“ mora da nastavi saradnju sa tranzitnim zemljama uprkos proširenju gasovoda „Severni tok“ i predstojećoj izgradnji „Južnog toka“ koji će Rusiji obezbediti nezavisnost u transportu gasa, izjavio je ruski premijer Vladimir Putin.

    Prethodno je čelnik „Gasproma“ Aleksej Miler izvestio premijera Putina o završetku izgradnje podvodne deonice druge linije gasovoda „Severni tok“ i perspektivama njegove komercijalne eksploatacije.

    Postavljanje druge linije kapaciteta 27,5 milijardi kubnih metara (m3) godišnje završeno je pre roka, u sredu, a puštanje u rad planiran je za oktobar 2012.

    Prva linija ovog gasovoda istog kapacitet puštena je u eksploataciju početkom novembra 2012, podsetila je agencija RIA novosti.

    Čelnik „Gasproma“ je istakao da će puštanjem u rad ovog gasovoda Ukrajina izgubiti značaj i ulogu ekskluzivnog tranzitera.

    Premijer Rutin se složio da „ekskluziva za tranzit ruskog gasa nestaje“, ali je istakao kako se nada da će biti nastavljena saradnja sa Ukrajinom, Belorusijom, i potencijalno sa Turskom.

    Gasovodom „Severni tok“ dugim 1.200 kilometara već se doprema ruski gas u Nemačku.  Akcionari operatera projekta kompanije „Nord Strim“, su ruski „Gasprom“ sa udelom od 51 odsto, nemačke „Vinteršal“ i E.On Rurgas sa po 15,5 odsto, francuska GDF Suez i holandska „Gasuni“ sa po devet procenata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE