Realizacija podvodne deonice Južnog toka teče po planu - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Realizacija podvodne deonice Južnog toka teče po planu

  Svi pripremni radovi za izgradnju podvodne deonice gasovoda “Južni tok”, iz Rusije u Evropu po dnu Crnog mora teku u skladu sa grafikonom, a polaganje cevi počeće u decembru, rekao je izvršni direktor “Gasproma” Aleksej Miler ruskom premijeru Vladimiru Putinu.

  “Početak izgradnje je planiran za decembar. Za sada su svi istraživački, pripremni i projektni radovi odvijaju po planu i nema nikakve sumnje da će rokovi biti ispoštovani”, rekao je Miler, a prenela agencija RIA Novosti.

  Čelnik ruskog holdinga je podsetio da su prve komercijalne isporuke gasa “Južnim tokom” planirane za decembar 2015.

  Projekat gasovoda “Južni tok” se realizuje u cilju diversifikacije maršruta za isporuke ruskog prirodnog gasa evropskim potrošačima. U trećem tromesečju 2011. završena je zajednička studija izvodljivosti projekta, koja je objedinila studije podvodne deonice, kao i deonica kroz zemlje južne i centralne Evrope.

  Vlada u Ankari je poslednjih dana decembra prošle godine dala Rusiji konačnu dozvolu da gasovod postavi u turskim teritorijalnim vodama, čime je otklonjena i poslednja prepreka za realizaciju tog projekta.

  Premijer Putin je posle toga poručio “Gaspromu” da ubrza početak realizacije projekta i počne njegovu izgradnju 2012, a ne 2013. kako je ranije planirano.

  Pedviđeno je da gasovod ima četiri linije od kojih će svaka biti kapaciteta 15,57 milijardi kubnih metara (m3) godišnje. Puštanje u rad prve linije planirano je za decembar 2015, a postizanje punog kapaciteta od 63 milijarde m3 godišnje se očekuje do 2018.

  Orijentacioni troškovi izgradnje “Južnog toka” su 15,5 milijardi evra, od čega je 10 milijardi predviđeno za podvodnu deonicu, a 5,5 milijardi za kopnenu.

  Za realizaciju kopnene deonice projekta Rusija je potpisala međuvladine sporazume sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

  Ruski “Gasprom” ima u projektu “Južni tok” udeo od 50 odsto, italijanska kompanija “Eni” od 20 odsto, a francuska EdF i nemačka “Vinteršal” od po 15 procenata.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE