Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Građevinci u očaju, prete bagerima

    Građevinarstvo i industrija građevinskog materijala dosegli su dno i niže ne mogu, kaže predsednik udruženja za građevinarstvo PKV Ljubodrag Knežević.
     
    Knežević je na na sastanku Odbora Privredne komore Vojvodine za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala upozorio da ukoliko se hitno ne promeni politika države prema ovoj privrednoj grani, predstoji bankrot firmi, odnosno likvidacija kompletnog građevinskog sektora. To će značiti porast nezaposlenosti i ogroman socijalni bunt, a na trgove će izaći bageri.
     
    „Sadašnja Vlada je bila u funkciji javne potrošnje i zapošljavanja administracije, bolje reći birokratije, pa već danas poručujemo budućoj vladi da radi za korist privrede“, rekao je Knežević. 

    „Međutim, nije ohrabrujuće to što stranački prvaci gotovo i ne spominju građevinarstvo, koje je pokretač razvoja. Građevinskim firmama je neophodan reprogram svih obaveza, realne kamate na kredite, koje sada prelaze glavnicu duga, i mogućnost plaćanja kompenzacijama“, dodaje on. 

    Sekretar Udruženja Žarko Čađenović je istakao da niko pre izbora ne mari šta se dešava u privredi koja je godinama iscrpljena: ne samo što je nezaposlenost velika nego ni nema garancije da će ostati na poslu oni koji još rade, pa je apsurdno očekivati da se mladi odluče na podizanje stambenog kredita – koliko god da je povoljan – jer je sutrašnjica neizvesna. 

    Ocena da je privreda lane poslovala bolje nego prethodne godine je varljiva jer je zabeležen veliki pad i u 2009. i 2010. Neimarima je, izgleda, još jedino ostala pečalba, pa su mnogi otišli put Sočija, gde se naveliko grade brojni objekti za predstojeću Olimpijadu. 

    Sekretar udruženja građevinaca u PK Srbije Goran Rodić naglasio je da se PDV mora plaćati po naplaćenoj realizaciji, da treba utvrditi uslove tendera na kojima bi uspele domaće firme, a ne strane koje ne pune naš budžet. On je rekao da nije istina da strane banke prilikom odobravanja kredita za infrastrukturne projekte insistiraju na zapošljavanju stranih kompanija, već to kreiraju oni koji pišu uslove tendera u Beogradu! 

    Da nije baš sve tako crno, posvedočio je direktor apatinskog „Rapida” Dragan Jović, rekavši da je boljem plasmanu proizvoda mnogo pomogla izgradnja stanova u beogradskom naselju „Stepa Stepanović” koju vodi država, jer se koristi čak 70 posto domaćeg građevinskog materijala. Međutim, ne samo što je to nedovoljno nego šta će biti dogodine?

    Izbori odložili uredbu
     
    Direktor „Vojvodinaputa” Marko Cigić izneo je tužnu priču o sudbini putarskih firmi, na koje su investitori godinama prevaljivali troškove izgradnje, oni se zaduživali po velikim kamatama, zatim su naopako privatizovani, tako da danas jedva funkcionišu. 

    Uvidevši šta se deselo s „NIBENS grupom”, banke više i ne daju olako kredite predzuzećima pa je sudbina sve neizvesnija, velike projekte ne mogu dobiti, a za održavanje puteva para nema. A putarima je važno da ono što su uradili bude plaćeno u razumnom roku do najdalje 60 dana, ali uredbu o tome su odložili izbori.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE