Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Banka matičnih ćelija na Institutu za majku i dete

    U dvorištu Instituta za majku i dete u Beogradu gradiće se zgrada prve banke matičnih ćelija iz krvi pupčanika. Dobijena je građevinska dozvola i ukoliko budu obezbeđena sva potrebna sredstva za manje od godinu dana banka može biti u funkciji.
     
    Radovi na izgradnji prve javne banke matičnih ćelija iz krvi pupčanika u Srbiji, u vrednosti od oko 1,3 miliona evra, počinju uskoro. Institut za majku i dete, u čijem će dvorištu biti zgrada, nedavno je dobio građevinsku dozvolu.
     
    Odeljenje za transplantaciju kostne srži otvoreno je 1997. godine i to, kako kažu, na najlepši način – šestomosečnoj devojčici presađene su matične ćelije iz bratovljeve kostne srži.
     
    Ona je sada – zdrava tinejdžerka. U početku, radile su se jedna do dve transplantacije godišnje. Od 2004. zahvaljujući podršci Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje, taj broj se povećava.
     
    Načelnica Odeljenja za transplantaciju kostne srži Dragana Vujić kaže da se godišnje uradi od 18 do 22 transplantacije, jer imaju samo četiri sobe.
     
    „Značajno bolji uslovi i mogućnost da uradimo jednu do dve transplantacije više na godišnjem nivou su stvoreni otvaranjem roditeljske kuće koja omogućava da deca kraće borave u odeljenju za transplantaciju“, kaže Vujićeva.
     
    U godini u kojoj obeležavaju jubilej, stigla je dugo očekivana vest. Doktorka Vujić kaže da su 12. aprila ove godine dobili rešenje i građevinsku dozvolu da mogu  da započnu gradnju.
     
    Prema njenim rečima, ukoliko budu obezbeđena sva potrebna sredstva za manje od godinu dana banka može biti stavljena u funkciju.
     
    Transplantacija matičnih ćelija primenjuje se kod mališana koji boluju od leukemije i tumora limfoma visokog rizika, nekih urođenih bolesti imunog sistema, urođene malokrvnosti, ali i neuroblastoma, najmalignijeg tumora dečjeg doba.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE