Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Danas je Međunarodni dan džeza

    Legendarni džez muzičar muzičar Herbi Henkok otvara danas prvi Međunarodni dan džeza jutarnjim koncertom u Nju Orleansu, kolevci džez muzike.
     
    Unesko je 30. april u decembru proglasio za Međunarodni dan džeza ali su proslave ovog dana počele još u petak i to rano ujutru, svirkom u Parizu. Henkok, Dajen Rivs, Terens Blančard, Elis Vajnton Maralis danas će svirati dok sunce bude izlazilo iznad Kongo trga u Nju Orleansu dok je glavni događaj planiran uveče u sedištu UN u Njujorku. 

    Tamo će se Henkoku pridružiti muzičari sa pet kontinenata uključujući i DiDi Bridžvoter, Rivsovu, Romera Lubama, Esperancu Spalding, Anđelik Kiđo i Zakira Huseina na koncertu koji će biti emitovan širom sveta. Iako su SAD uskratile sredstva Unesku zbog priznavanja Palestine, UN organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu proslaviće ovu „najameričkiju“ umetnost kao silu koja doprinosi „miru, jedinstvu, dijalogu i saradnji među ljudima“. 

    „Verujem da je važno da mladi nauče o muzici i svim njenim bogatim raznolikostima“, rekla je pevačica Barbara Hendriks. „Jasno je kada čujete muziku iz Afrike, Malija, Senegala, Nigerije ili kada slušate delta bluz iz Misisipija da svi govore istim jezikom. Potrebno je samo da sviramo više, slušamo više jedni druge i dozvolimo konverzaciji da se dogodi“, dodala je ona. 

    Međunarodni dan džeza biće obeležen i u Srbiji, pa će tako 30. aprila u 20.30h, biti održan svečani koncert u Surčinu, u Gradskom parku (u centru Surčina, pored spomenika), na kojem će nastupiti afirmisani džez muzičari iz Srbije i inostranstva: Miša Blam, kontrabas, Hanes Beckmann, violina (Nemačka), Dora (Kuba), Sekstet Jovana Maljokovića, Trio Duška Jovanovića sa Nadom Pavlović i Milan Petrović kvartet, a ulaz na koncert je besplatan. 

    Nišville jazz festival u saradnji sa klubom Feedback u Nišu će se pridružiti obeležavanju Svetskog dana džeza koncertom koji će početi u 21h. Program će otvoriti mladi niški sastav Jazzbooka koji će 16 avgusta nastupiti i na otvaranju Nišville jazz festivala. Svoj dolazak su najavili mnogi niški jazz muzičari, pa će se posle oficijelnog nastupa, obeležavanje Dana džeza nastaviti kao džem sešn. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE