Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

4 koraka da uspostavite emotivni balans

Piše: Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni kouč

Da li ste ovih dana srećni, uzbuđeni? Ili ste tužni, pomalo zabrinuti, apatični? Možda od svega pomalo? Miks dobrih i loših emocija je svakodnevna pojava. Međutim, kada se negativne emocije nagomilaju, a tas prevagne na jednu stranu, ravnoteža je narušena i ponekad se čini da ju je teško vratiti.

Emotivna ravnoteža nastaje kada naučite da prihvatite svaku emociju koju osetite ne dozvoljavajući da Vas preplavi ili uguši. Izbegavanje emocija nije moguće jer one kad-tad isplivaju na površinu. Ako ih stavljate po strani, ispoljiće se indirektno, kroz Vaše ponašanje. To ponašanje često je nesvesno, nekontrolisano, nepoželjno i najčešće ne razumete zbog čega se ponavlja.

Na primer, osoba želi da ostavi cigarete. Okolina govori o njihovom štetnom uticaju na zdravlje, brojna istraživanja potrvrđuju da uzrokuje ozbiljne bolesti. Argumenti su svuda okolo, ali osoba se uporno vraća ovoj lošoj navici iako joj razum govori da bi trebalo da je se reši. Zašto? Jer su u pozadini emocije povezane sa patnjom i strahom, čega najčešće nije svesna. Ako je osoba usred jakih emocija koje ne  kontroliše, vratiće se starim šablonima. Odreagovaće, ali neće svesno i kontrolisano postupiti.

Kako naći balans i kako se izboriti sa negativnim emocijama?

Evo nekoliko važnih koraka:

  1. Prihvatite trenutnu situaciju

Ok, ne osećate se sjajno, ali to je samo trenutna situacija koja će se promeniti. Mir nakon prihvatanja će početi da okreće stvari u suprotnom pravcu. Uz to, nemojte mešati prihvatanje sa odobravanjem (to ne znači da Vam se sviđa trenutno stanje, već da ste se sa njim pomirili).

  1. Osvestite koja je emocija u pitanju

Ponekad ni Vama nije jasno šta tačno osećate i zbog toga najpre morate da identifikujete koje emocije vladaju Vama. Jeste li ljuti, tužni? Napetost u određenim delovima tela može Vam pomoći (npr. strah se obično oseća u stomaku, ljutnja u ramenima i vratu).

  1. Recite kako se osećate

Pretvorite emocije koje ste prepoznali u verbalni iskaz, npr. „osećam tugu“, „osećam strah“. Nakon toga ćete lakše odlučiti kako da reagujete na ono što osećate. To dalje određuje da li će se patnja produbiti ili ćete je prevazići.

  1. Preduzimanje akcije

Emotivna ravnoteža postiže se stalnim radom na identifikovanju trenutnih emocija ali i preduzimanjem akcija koje sprečavaju njihovo širenje. To mogu biti vizualizacija pozitivnih ishoda (ako ste zabrinuti ili uplašeni), slušanje muzike (ako ste  tužni), šetnja, trčanje (ako ste ljuti) itd. Sve ono što znate da kod Vas izaziva dobar osećaj može biti način da smanjite intenzitet loših emocija.

Vaš emotivni status nikada nije statičan. Naprotiv, stalno se menja. Nekada su te promene ekstremnije, nekada blaže. Zbog toga, prava ravnoteža je obično kratkotrajna, ali saznanje da je kontrola u Vašim rukama čini klackanje mnogo bezbednijim.

Kako Vi uspostavljate emotivni balans?

Uspostavite balans

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE