4 saveta LIDERIMA: Kako opstati u ERI ROBOTA - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  4 saveta LIDERIMA: Kako opstati u ERI ROBOTA

  U doba robota i veštačke inteligencije jedna stvar ostaje nepromenjena: lider može da bude samo čovek.

  Ovih dana zabrinuti rukovodioci ne spavaju mnogo. Osim što moraju da se nose sa velikim izazovima, usredsređenim na privlačenje i zadržavanje nove generacije lidera, oni se suočavaju sa sve većom odgovornošću da ostanu konkurentni, jer digitalni razvoj i dalje transformiše radno mesto.

  S obzirom da robotika i veštačka inteligencija utiču na dve milijarde poslova u ovoj deceniji, jedna istina ostaje čvrsta kao kamen u digitalnom dobu: lider može da bude samo čovek.

  Iako bismo za nedostatak dobrih lidera u svetu mogli jednostavno da okrivimo manjak neophodnih talenata za ovu ulogu, trenutni lideri bi trebalo da primene rezultate dobre prakse kao i da prihvate savete sprovedenih istraživanja, ne bi li isplivali u eri robota:

  1. Angažujte više žena lidera

  Prema demografskim podacima prikupljenim od više od 2.400 organizacija širom sveta, otkriveno je da će kompanije sa više žena na rukovodećim pozicijama imati 1,4 puta veću verovatnoću da održe profitabilni rast i spremnije su da se bave digitalnim poremećajima.

  2. Razvite namenski usmerenu kulturu

  Lideri odgovorni za stvaranje kulture visokih performansi sistematski grade kulturne elemente kao što je jasno saopštena svrha, treniranje kolega, eksperimentisanje, psihološka sigurnost i prihvatanje različitih odnosa u generacijskim jazovima.

  3. Dajte ljudima smislenu viziju budućnosti

  Sve veći broj istraživanja potvrđuje jednostavnu činjenicu: srećni ljudi su bolji radnici. A da bi bili srećni neophodno je da osećaju svoju svrhu na poslu, da imaju dobre odnose sa kolegama i jasnu viziju budućnosti.

  Većina zaposlenih želi da ima jasnu viziju budućnosti i da zna kako se u njih uklapa. Za to su potrebni snažni lideri koji su u stanju da povežu kompanijsku viziju sa ličnim vizijama ljudi, a zatim da tu viziju dosledno saopštavaju.

  4. Preokrenite piramidu

  Korišćenje liderskog pristupa odozdo prema gore vršenjem inverzije organizacione piramide rezultira većim poverenjem zaposlenih. Takođe omogućava radnicima da rade kvalitetnije i smislenije, jer je funkcija vođa na „dnu“ piramide osnaživanje i razvoj zaposlenih.

  Svakodnevni razgovori u strukturama rukovodstva odozdo prema gore su različiti; fokus je na oblastima u kojima zaposlenima treba najveća pomoć, a ne na onome što njihovi rukovodioci treba da urade. Na taj način obe strane aktivno stvaraju mogućnosti za rešavanje problema sa kojima se suočavaju.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE