Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Železara Smederevo pred kolapsom?

    Nekadašnji srpski gigant je pred proizvodnim kolapsom. Sirovine retko stižu u fabriku, porudžbina je sve manje, a panika je ponovo postala „podstanar” u pogonima železare, piše „Politika“.
     
    Vlada Srbije produžila je rok za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda na tender za strateškog partnera PD „Železara Smederevo” do 11. juna. Prvi rok za kupce, koji je produžen bez obrazloženja, istekao je 4. maja. Pravo da se takmiče u kupovini imaće tri kompanije koje su otkupile tendersku dokumentaciju: „Junajted pilsen” sa sedištem u Luksemburgu, „Donjeck stil grupa” iz Ukrajine i „Ural majning end metalurdžikal kompani” iz Rusije.
     
    “Trenutno nemamo pun kapacitet proizvodnje i radimo sa jednom peći. Proizvodimo oko 40 odsto što nije dobro, ali se nadamo boljem. Ne zna se još koliko će radnika odsustvovati s posla niti do kada” , kaže predsednik ASNS-au železari Dragan Milovanović.
     
    Železara je u februaru privremeno stala jer je led zarobio sirovine na Dunavu, a najnoviji prinudni odmor, sva je prilika, uslediće zato što se srpskoj Vladi više isplati da fabrika ne radi, kad već nema uslova da proizvodnja oživi. Da je reč o skupoj „igrački” čak i za državu, govori činjenica da je samo za plate svakog meseca potrebno četiri miliona evra. O drugim troškovima da ne govorimo.
     
    Malo je onih koji veruju u istinsku nameru države da ovim potezom uštedi, te da će prodaja ići glatko. Većina radnika brine o goloj egzistenciji.
     
    Potencijalni kupci Železare uglavnom se interesuju samo za delove fabrike, odnosno valjaonice.
     
    Ove informacije dodatno plaše radnike jer bi u tom slučaju najmanje polovina ostala bez posla. Za sada, bez obzira na to što grcaju u problemima, plate stižu na vreme i nisu umanjene od odlaska Amerikanaca.
     
    Predsednik sindikata „Sloga” Željko Veselinović smatra da je period između dve vlade idealno vreme za nepopularne poteze jer tada niko nije kriv.
     
    “Nažalost, potvrđuju se moje ranije prognoze. Sve je bilo kampanja, a realnost je da nema posla, ni para za proizvodnju. Nema ni naznaka da će doći do prodaje, pa može da bude i gore od ovoga. Verujem da neće doći do gašenja jer je fabrika strateški bitna, ali će verovatno raditi samo po potrebi, kaže Veselinović i dodaje da uskoro može doći i do smanjenja plata jer ističe postojeći kolektivni ugovor” .
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE