Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dobra ponuda povrća i voća, jeftiniji kupus i jagode

    Ponuda povrća i voća na većini zelenih pijaca širom Srbije tokom treće nedelje maja bila je dobra, pa je zabeleženo pojeftinjenje kupusa, mladog krompira, paprika i jagoda, objavljeno je u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).


    Na zelenoj pijaci u Čačku protekle sedmice ponuda povrća bila je znatno bolja. Paradajz se prodavao po ceni od 180 do 220 dinara za kilogram (din/kg).

    Dobra je bila i ponuda zelene salata koja se mogla pazariti po ceni od 15 do 20 dinara po glavici. Kupus se prodavao po ceni od 25 do 30 din/kg. U ponudi je bilo i paprike po ceni od 300 din/kg.

    Što se voća tiče, bolja je bila ponuda jagoda i cena je varirala od 200 do 220 din/kg. Jabuke su se mogle pazariti po ceni od 40 do 60 din/kg. Solidna je bila ponuda suvog voća, a cene su nepromenjene.

    Rast brokolija, cvekle i spanaća


    Dobra ponuda povrća i voća u toku treće nedelje maja, na zelenoj pijaci u Pančevu. Rast cena zabeležen je kod brokolija, cvekle i spanaća, kivija i trešanja, a pad kod kupusa, paradajza, šampinjona, jagoda i banana.

    Kiša koja je neprestano padala na području Beograda i okolnih mesta početkom te nedelje uticala je na slabiju ponudu povrtarskih kultura na kvantašu.

    To je bio glavni razlog poskupljenja pojedinih proizvoda medu kojima su bili mladi krompir, brokoli, celer, šargarepa, spanać, tikvice, paškanat i peršun korenaš.

    Pojavio se u prodaji i prvi grašak, ali cena je bila dosta visoka. Što se voća tiče, ponuda jagoda i trešanja bila je slabija prvenstveno zbog kiše. Cene su uglavnom ostale nepromenjene.

    Evidentirana je prva ponuda kajsija i nektarina iz uvoza po ceni od 300 din/kg.

    Ponuda povrća, posebno ranog, bila je odlična na zelenoj pijaci u Zrenjaninu tokom treće nedelje maja.

    U ponudi je bila i mlada šargarepa koja se prodavala na vezicu. Iz dana u dan je bogatija i ponuda sezonskog voća, dok je ponuda južnog, sušenog i jezgrastog voća bila na prošlonedeljnom nivou.

    Pad kupusa i paprika


    Dobra ponuda povrća na zelenoj pijaci u Pirotu uticala je na pad cena kupusa, mladog krompira i paprika. Konačno je počela da pada i cena paradajza. Posle nekoliko dana nestašice, limun se ponovo pojavio u prodaji, ali sa cenom višom skoro za 50odsto od prethodne.

    Ponuda jagoda se stabilizovala, a cena je iznosila 250 dinara za kilogram. Pad cene zabeležen je i kod trešnje, ali je verovatno zbog svakodnevnih kiša bilo u ponudi u malim količinama.

    Raste ponuda mladog luka, rotkvica, salate, pa i mladog krompira iz dana u dan na zelenoj pijaci u Kikindi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE