Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Železara Smederevo pred proizvodnim kolapsom

    Nekadašnji srpski gigant je pred proizvodnim kolapsom. Oko pet hiljada radnika te fabrike drugi put od početka godine biće poslato kući do daljnjeg.

    Sirovine retko stižu u fabriku, porudžbina je sve manje, a panika je ponovo postala „podstanar” u pogonima železare. Uspaničeni radnici ko zna koji put biraju manje zlo, da idu na „plaćeno” i primaju 60 odsto plate ili da koriste godišnji odmor. Tek oko deset odsto njih ostaće na poslu radi održavanja i obezbeđenja pogona.

    Najnoviji prinudni odmor uslediće zato što se srpskoj Vladi više isplati da fabrika ne radi, kad već nema uslova da proizvodnja oživi. Da je reč o skupoj „igrački” čak i za državu, govori činjenica da je samo za plate svakog meseca potrebno četiri miliona evra. O drugim troškovima da ne govorimo.

    Slučajno ili ne, tek, nekoliko dana posle izbora kao da su počele da se obistinjuju pojedine prognoze o crnom scenariju koji čeka železaru i njene radnike. Kakva će ovo biti poruka potencijalnim kupcima u trenutku kada je železara, makar formalno, na korak od prodaje, saznaćemo uskoro.

    Vlada Srbije produžila je rok za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda na tender za strateškog partnera Železare do 11. juna. Prvi rok za kupce, koji je produžen bez obrazloženja, istekao je 4. maja. Pravo da se takmiče u kupovini imaće tri kompanije koje su otkupile tendersku dokumentaciju: United Pilsen S.A. iz Luksemburga, Donetsksteel Group iz Ukrajine i Ural Mining and Metallurgical Company iz Ruske Federacije.

    Potencijalni kupci Železare uglavnom se interesuju samo za delove fabrike, odnosno valjaonice.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE