Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Milijarde u državnim zgradama

    Na listi državnih nekretnina, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, koji je nedavno završio izradu katastra nepokretnosti, a u koje su uvid imale „Novosti“ nalaze se ukupno 656.583 objekta, 107.743 stana, 15.735 poslovnih prostora, 7.516 garaža…


    Visina ukupnih prihoda, koji se ostvaruje od izdavanja državnih nepokretnosti, nije poznata. Uprkos minusu u budžetu i javnom dugu, koji se meri sa više od 13 milijardi evra, država zasada nema nameru da deo svoje imovine unovči i time bar delimično umanji obaveze. Stručnjaci kažu da i nije vreme za prodaju nepokretnosti, pošto trenutno ne može da se postigne dobra cena, ali da bi država svakako morala da nađe način da prihode od izdavanja bar duplira, odnosno da ne dozvoli da joj nekretnine koje nemaju stanare ili korisnike, propadaju.

    Spisku državne imovine treba dodati, naravno, i zemljište. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, Srbija u svom vlasništvu ima 884.046 hektara poljoprivrednog, 983.111 hektara šumskog i 417.054 hektara građevinskog zemljišta. Međutim, treba imati u vidu činjenicu da je 6. oktobra prošle godine stupio na snagu Zakon o javnoj svojini, pa će se deo imovine Republike preliti na oko 200 titulara – pokrajina, opština, grad. Kada imovinu, koju sada koriste, vrate u svojinu, novi vlasnici imaju pravo da nepokretnosti otuđe, izdaju u zakup, pribave nove.
     
    Takođe, na snazi je i Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, pa će se i po tom osnovu suziti lista državnih nepokretnosti. Kada je reč o građevinskom zemljištu, Zakonom o planiranju i izgradnji data je mogućnost konverzije prava korišćenja u pravo svojine sa ili bez naknade, tako da će država i u tom segmentu ostati bez dela imovine, čiji je do sada bila vlasnik.

    – Vrednost državne imovine na celoj teritoriji naše zemlje, prema najgrubljim ranijim procenama iznosi oko 185 milijardi evra – kaže za „Novosti“ Goran Rodić, iz Privredne komore Srbije. – Deo državnih nekretnina mogao bi da bude u funkciji, kada bi se oformila komisija koja bi stručnom analizom odredila onu imovinu, koja može da se proda ili izda u zakup, s tim što za prodaju možda nije vreme. Široka je lepeza imovine, koja može da se stavi u funkciju. To nisu samo poslovni prostori, stanovi, kasarne, koje su prazne, već i velika šumska bogatstva, ekskluzivna lovišta, hidropotencijali… Sve je to pod državnom upravom, a sa veoma malim delom se posluje domaćinski. Posebno su veliki potencijali u prirodnim resursima, jer imamo idealnu klimu i pogodno zemljište za kvalitetne proizvode. Posebno bi mogli da se iskoriste vojni objekti koji su napušteni, stanovi u ruralnim sredinama, koji su služili za smeštaj oficira, kao i objekti koji su na ekskluzivnim lokacijama u velikim gradovima. Trebalo bi ih iznajmiti pod uslovom da ih korisnik dovede u pristojno stanje i održava. Jer, veliki je broj zapuštenih objekata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE