Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prva naučna studija o Milevi Marić Ajnštajn

    Na galeriji knjižare „Geca Kon“, danas je predstavljena ekskluzivna studija istoričarke Radmile Milentijević „Mileva Marić Ajnštajn – život sa Albertom Ajnštajnom“.

    To su, pre svega, pisma (850) koje je nobelovac i pionir savremene fizike Ajnštajn pisao prvoj ženi i sinovima iz tog braka, (njena su nedostajala ili uništena), koja menjaju sliko o njemu kao čoveku, a potvrđuju da je Srpkinja Mileva Marić igrala izuzetno važnu ulogu u Ajnšjanovim istraživanjima.
     
    Prema oceni urednika ove knjige Jovana Janjića, knjiga doprinosi i nauci i kulturi, ne samo Srbije, jer „nudi istinitu sliku o ženi koja je ostala u senci muža, zaodenutog svetskom slavom a čijoj slavi je ona uveliko doprinela, a možda je dala ključni doprinos“.
     
    Prema njegovim rečima, autorka sa „naučnom studioznošću predočava njihov životni i stvaralački odnos iz koga će se izroditi velika dela i dok su Ajnštajna uzdigla do zvezda, Milevu su potopile nevolje i zaborav“.

    U knjigu su uključeni i detalji koji se odnose na prikupljanje istorijske građe iz kojih se vidi koliko su oni, koji štite ugled Ajnštajna bili uspešni da odlože otkrivanje ružne strane naučnika, a i knjiga Milentijevićeve, pisana na engleskom, još nije objavljena na tom jeziku, već je premijeru doživela na srpskom, a jesen izlazi na francuskom.
     
    Milentijevićeva je istakla da ju je odavno fascinirao život Mileve Marić pošto su se obe veoma mlade otisnule u svet i postale deo srpske dijaspore. Kako je objasnila, „iz sačuvanih pisama progovara njen snažan i odlučan glas, dok Ajnštajnova pisma obiluju brojnim dokazima njihove bliske saradnje“ i da se zato opredelila da pusti Milevu i Alberta da svojim rečima, koliko je to moguće, opišu njihov zajednički život.
     
    Milentijevićeva je zaključila da je „ova životna priča obimna, dramatična i potresna, a utisak koji ostavlja je nezaboravan“.

    Ona je najavila da priprema istorijsku studiju o Mihajlu Pupinu, još jednom Srbinu koji se proslavio u svetu i da bi trebalo da bude gotova iduće godine.
    Milentijevićeva je izrazila nadu da će se za biografiju Mileve Marić naći engleski izdavač, pošto je za ovu knjigu dobila podršku prof. dr Roberta Šulmana, donedavno direktora programa Celokupnih dela Alberta Ajnštajna, koji je ocenio da delo daje „jedinstevnu snažnu dimenziju tragičnog Milevinog života“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE