Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kina jača krizni fond MMF-a

    Nakon višemesečne potrage za novim sredstvima čini se da će Međunarodni monetarni fond (MMF) uspeti da ojača svoj fond za prevenciju krize na zacrtanih 430 milijardi dolara, nakon što je Kina obećala da će velike privrede uskočiti svojim doprinosima.

    Dan uoči ključnog sastanka dvadeset najrazvijenijih zemalja sveta grupe G20, na kojem će među glavnim temama biti kriza u evrozoni, zamenik kineskog ministra finansija Zu Guangao kazao je da će MMF dobiti preostali iznos potreban da vrednost fonda dosegne 430 milijardi dolara kao što je provizorno najavljeno u aprilu.

    Najveće evropske i azijske ekonomije već su obećale iznose od ukupno 340 milijardi dolara za taj fond. “Kina je uverena da će MMF ostvariti zacrtani cilj od 430 milijardi dolara, a Kina će pripomoći. Tokom samita u Los Kabosu biće objavljen konkretan iznos“, kazao je Zu novinarima pred samit G20 koji tokom dana započinje u meksičkom letovalištu Los Kabos. Zu nije iznosio podrobnije brojke ali je kazao da je meksički predsednik Felipe Kalderon, trenutno čelnik skupine G20, uveren da će biti namaknuto više od 430 milijardi dolara.

    Na sastanku ministara finansija G20 u apriluu MMF je uspeo da dobije čvrsta obećanja za ukupno 340 milijardi dolara, pri čemu se evrozona obvezala na 200 milijardi, Japan na 60 milijardi, dok su Britanija, Južna Koreja i Saudijska Arabije obećale po 15 milijardi dolara. Manje doprinose ponudile su druge zemlje EU-a i Singapur, dok su Sjedinjene Države odbile da sudeluju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE