Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Panvita planira da udvostruči izvoz u Hrvatsku

    Najveći slovenski proizvođač svinjskog mesa, kompanija „Panvita“ iz Murske Sobote, ove godine namerava da udvostruči prodaju u Hrvatskoj, izjavio je u razgovoru za slovensku agenciju STA direktor Peter Polanič.

    „Doneli smo stratešku odluku o intenzivnijem nastupu na hrvatskom tržištu. Prodaja u prva tri meseca je vrlo dobra, a prihode na tom tržištu ove ćemo godine barem udvostručiti“, rekao je Polanič, dodavši da će slovenska svinjetina u Hrvatskoj postati konkurentnija s ulaskom Hrvatske u EU iduće godine.

    „Tada više neće biti visokih carinskih davanja i naši će proizvodi biti konkurentniji. Već imamo potpisane ugovore sa svim hrvatskim trgovačkim centrima koji su solidni platiše, rekao je Polanič, dodajući da izvoze i u Mađarsku i Dansku, a zanimljiva su im i tržišta Makedonije, Srbije, Švajcarske i Nemačke.

    Taj slovenski agro-kombinat između 5 i 6 posto godišnjih prihoda ostvari u inostranstvu, od toga 90 posto izvozom mesa.

    Na dve vlastite svinjske farme, Panvita je do pre dve godine proizvodila 100.000 svinja, ali je sada njihov broj prepolovljen. Ta je kompanija ove godine upozorila slovensko ministarstvo poljoprivrede na „katastrofalno stanje“ u svinjogojstvu, jer je domaće tržište „preplavljeno“ mesom iz uvoza po dumpinškim cenama, pa tek trećina prodane svinjetine ima domaće poreklo.

    Slovensko svinjogojstvo u prošloj je godini zabeležilo 10 miliona evra gubitaka, od čega trećina otpada na Panvitu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE