Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uništavanje tumora putem njegovog genetskog koda

    Istraživači na projektu „Genom tumora“ u okviru Univerziteta u Kembridžu kažu da su otkrili lek koji koristi genetski kod tumora za njegovo uništenje.

    Lek pod nazivom PLX4032, kako glasi njegov eksperimentalni naziv smanjuje rak kože i do 80 odsto. Sada naučnici veruju da mogu da koriste slične genetske kodove kako bi razumeli uzrok svih tumora i kako da ih leče.

    Vođa projekta kaže da je reč o revolucionarnom otkriću. „Imamo mogućnost da razložimo hiljade genoma tumora na svega nekoliko desetina i da pronađemo sve mutacije unutar njih“.

    Genomi predstavljaju skup svih gena unutar jedne ćelije. Svi tumori su nastali mutacijama unutar individualnih gena, a prednost genski ciljanih lekova je u tome što utiču samo na mutaciju, a ne i na zdravo tkivo. Naučnici se i dalje suočavaju sa ogromnim zadatkom da otkriju svaku genetsku mutaciju za sve vrste tumora.

    Ta opaka bolest svake godine ubija oko 7,5 miliona ljudi širom sveta. Stručnjaci ocenjuju da je ovo otkriće početak personalizovane medicine koja bi trebalo da bude najuspešnija u lečenju tumora.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE