Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nepoznata cena pšenice

    Žetva pšenice je počela. Prinos se još uvek procenjuje, ali kako kažu stručnjaci, izvesno je da će hlebnog žita biti između 1,8 i 1,9 miliona tona.

    To je dovoljno za potrebe Srbije, ali ipak manje nego prošle godine, kada je požnjeveno dva miliona tona. Cena za ovogodišnji rod se, takođe, još uvek očekuje. Izvesno je da će, izražena u dinarima, cena biti viša nego lani. Lani je pšenica u žetvi plaćana 18 dinara, a sada se stručnjaci slažu da će teško biti niža od 20 dinara.

    Sa žetvom su, na 860 hektara, počeli i na poljoprivrednom dobru „Sava Kovačević“, u Vrbasu.

    – Kvalitet pšenice nam je odličan, jer ništa nismo prepuštali slučaju, pa smo povremeno koristili i sisteme za navodnjavanje – kaže Radivoj Šuvakov, agronom koji je zadužen na pšenicu na ovom dobru. – Ipak, teško da ćemo dostići lanjski rezultat. Godina, jednostavno, nije tako dobra.

    Sličnu situaciju, kako objašnjava Vukosav Saković, iz „Žita Srbije“, imamo kod gotovo svih proizvođača pšenice. Same površine pod pšenicom smanjene su u odnosu na prošlu godinu, pošto se ove godine pšenica žanje na oko 450.000 hektara, a prosečan prinos pesimisti procenjuju na 3,5 tone po hektaru, dok optimisti očekuju prosek od četiri tone po hektaru. Samim tim, očekuje nas proizvodnja od 1,8 do 1,9 milion tona hlebnog žita.

    – Žetva svakako neće dugo trajati, i brzo ćemo videti sa koliko pšenice raspolažemo – kaže Saković. – Ja sam optimista, i verujem da će prinos biti oko četiri tone, tako da bi Srbija mogla da ima ne samo 1,6 miliona tona žita za svoje potrebe, već i oko 300.000 tona pšenice za izvoz.

    Sama cena, međutim, kako navodi Saković, sigurno neće biti niža od 20 dinara, ali njen konačni iznos zavisiće pre svega od odnosa ponude i tražnje. Sama očekivana cena, kada se uračuna pad kursa dinara, vrlo je bliska ceni koja je nuđena prošle godine.

    – Pšenica prošlogodišnjeg roda prodaje se za 23 dinara – kaže Saković. – Kolika će biti cena nove pšenice, odrediće odnos poljoprivrednika, odnosno toga hoće li odmah nuditi pšenicu, a takođe i izvoznika, trgovaca i mlinara, od kojih se očekuje da pšenicu kupe. Ne sme se, takođe, zanemariti ni uloga države, koja bi, za potrebe robnih rezervi, mogla da otkupi deo roda.

    Dušan Diklić, direktor trgovine, na Produktnoj berzi u Novom Sadu, potvrđuje kako preko ove institucije još uvek nije bilo trgovanja pšenicom novog roda.

    – Imamo ponudu pšenice po 21 dinar za kilogram, ali kupci na nju nisu reagovali – kaže Diklić. – Sama cena, međutim, sigurno će zavisiti od mesta isporuke, od količina koje se nude…

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE