Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sprečiti štetan uticaj hidroelektrana na Dunavski sliv

    Sprečavanje štetnog uticaja novih hidro-energetskih projekata na najznačajnije rečne ekosisteme Dunavskog sliva, bila je glavna je tema jučerašnjeg sastanka Međunarodne komisije za zaštitu Dunava (ICPDR) koji se održava u austrijskom gradu Insbruku.

    Svetski fond za prirodu, Međunarodno udruženje za istraživanje Dunava (IAD), Evropski ribolovački savez (EAA) i Dunavski forum za zaštitu životne sredine (DEF) pozvali su tim povodom sve podunavske zemlje da utvrde zajedničke kriterijume za određivanje ekološki važnih rečnih područja, koja su izuzetno značajna da bi se uništila samo zbog proizvodnje energije.

    Članica Dunavsko-karpatskog programa Svetskog fonda za prirodu Irena Lucius je pozvala vlade tih zemalja da se dogovore o minimalnim zajedničkim kriterijumima za mapiranje delova reka koje treba očuvati i ispune ciljeve Okvirne direktive o vodama i zaštite prirode EU.

    Predstavnik DEF-a Gerhard Nagl je istakao da bez jasnih međunarodno obavezujućih propisa za zaštitu biološke raznovrsnosti Dunavskog sliva, koji obuhvata 800.000 kvadratnih kilometara, ova poslednja reka sa slobodnim tokom biće žrtvovana zarad kratkoročnih interesa koji ne rešavaju gorući globalni problem – klimatske promene.

    Mnoge od planiranih hidroelektrana u podunavskim zemljama bile bi smeštene u zaštićenim područjima ili bi imale jak negativan uticaj na njih, što je u suprotnosti sa naporima za zaštitu prirode na nacionalnom i EU nivou. Zato je važno da nove hidrocentrale ne budu locirane u područjima najveće ekološke vrednosti , saopštila je Dunavsko-karpatski program Svetskog fonda za prirodu.

    S obzirom na to da priroda ne poznaje granice, područja visoke i niske ekološke vrednosti treba da se odrede na nivou celog dunavskog sliva, a ne na nivou država, ali se vlade podunavskih zemalja opiru takvim merama.

    Zato Međunarodna komisija za zaštitu Dunava mora, po mišljenju nevladinih organizacija, u narednim mesecima da omogući dogovor podunavskih zemalja za određivanje područja gde razvoj hidroenergije nije dopušten kako bi se očuvale izvanredne prirodne vrednosti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE