Nema vremena za maline

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nema vremena za maline

  Savez uduženja “Srpska malina” upozarava da nema vremena za čekanje na dogovor o ceni maline, jer se berba u ariljskom i užičkom kraju završava za 15 dana.

  Savez “Srpska malina” podneće zahtev Republičkoj direkciji za robne rezerve da otkupi deo malina, čime bi se, kaže predsednik tog saveza Rade Šunjevarić, stvorili uslovi za povećanje otkupne cene.

  Ko želi da pomogne malinarima, istakao je on, može to da uradi sada, a ne u septembru ili oktobru, kada se malina ne bere i nema otkupa.
  ”Rešenje se mora naći odmah, dok je berba još u toku”, upozorio je Šunjevarić.

  Trenutno otkupna cena maline je 105 dinara u hladnjačama i 100 na terenu na otkupnim mestima.

  “Mi kao Savez ostajemo pri svom zahtevu da otkupna cena ovogodišnjeg roda bude 1,43 evra. Rod je manji zbog loših vremenskih uslova za skoro 50 odsto i zbog toga cena maline mora da bude minimum 160 dinara za kilogram”, tvrdi Šunjevarić.

  On je najavio da će malinari, ukoliko se ne pronađe razumno rešenje, krenuti u proteste širom Srbije.

  Srpska napredna stranka je pre dva dana, posle razgovora vršioca dužnosti predsednika te stranke Aleksandra Vučića sa predstavnicima malinara, saopštila da će ukoliko bude u mogućnosti da formira vladu, u najkraćem mogućem roku izaći sa konkretnim predlogom za dugoročno rešenje problema otkupa, prerade i plasmana srpske maline.

  U zaključcima posle sastanka navedeno je da će predstavnici Saveza malinara u najkraćem roku podneti validan i obrazložen zahtev za dodelu namenskog kredita za otkup maline na celoj teritoriji Srbije preko Z.Z. “Arilje” i to “Novoj Agro Banci””, “Komercijalnoj banci” i Fondu za razvoj Srbije.

  Oni će podneti i zahtev Ministarstvu finansija da Republička direkcija za robne rezerve pod tržišnim uslovima otkupi odredjenu količinu malina na tržištu, čime bi se stvorili uslovi za povećanje njene otkupne cene.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE