Nov udar na novčanik - poskupljuju mleko i mlečni proizvodi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nov udar na novčanik – poskupljuju mleko i mlečni proizvodi

  Tokom jula mleko i mlečni proizvodi u svim trgovinama u Srbiji poskupeće od dva do 10 procenata, dok će cene nekih mesnih prerađevina biti veće od pet do 10 %.

  Kompanije koje su se odlučile da povećaju cene svojih proizvoda to pravdaju poskupljenjem sirovina i nestabilnim kursom dinara, dok trgovci nerado govore o novim cenovnicima. Za to vreme potrošači i potrošačke organizacije negoduju zbog novog talasa poskupljenja, ističući da je to udar na ionako skroman kućni budžet i nizak standard.

  Tokom juna već su poskupele neke vrste mesnih prerađevina, a povećane su i cene mesa, ulja, bezalkoholnih pića, sokova, mleka i mlečnih proizvoda nekih preradjivača, cerealija, testenina, kućne hemije, kozmetike…

  Stručnjaci su ocenili da je kretanje kursa domaće valute prema evru glavni razlog poskupljenja.

  Ekspert Privredne komore Srbije Vojislav Stanković mišljenja je da je kurs u značajnoj meri uzdrmao postojeći odnos cena i postojeće paritete. Sa tim se slaže i predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić, koji ističe da treba imati u vidu da svi proizvodjači i učesnici na tržištu sada zapravo reaguju na promenu deviznog kursa.

  Predsednica Centra potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida naglasila je da je i najmanje poskupljenje životnih namirnica veliki udarac na ionako “tanak džep srpskog potrošača”.

  “Očevici smo da je u protekla dva meseca skoro sve poskupelo, pa ako imate u vidu da se od ukupnog budžeta 45 odsto odvaja na hranu, onda je jasno u kakvom su položaju potrošači”, naglasila je Vida.

  Ističući da su svetska ekonomska kriza i pad vrednosti dinara prema evru svakako uticali na povećanje cena proizvoda, ona je apelovala na trgovce da se ” u ovim teškim prilikama solidarišu sa potrošačima i obuzdaju rast cena”.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE