Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vlahović za Novosti: Udar na likvidnost zemlje 2013. godine

    Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović rekao je u intevjuu za Novosti da obavezno treba preispitati opravdanost budžetskih subvencija, izuzev onih namenjenih poljoprivredi.

    „Godišnje se za subvencije troši više od 600 miliona evra. Tu je i potrošnja u glomaznom, nereformisanom javnom sektoru. Na strani budžetskih prihoda treba povećati efikasnost naplate poreskih obaveza, dosledno sprovoditi princip unakrsne poreske kontrole. Vrlo verovatno će se pribeći podizanju stope PDV-a. Ali, sve ovo je lakše sprovoditi u uslovima privrednog rasta, a uloga države je da kreira mehanizam koji će taj rast obezbediti,“ kaže Vlahović.

    On je rekao da ključni udar na eksternu likvidnost zemlje nastupa u 2013. i da to znači da nemamo mnogo vremena za pripremu. „Ne mislim da nam preti grčki scenario, ali pod uslovom da se u što kraćem roku izvrši uravnoteženje budžeta i deficit vrati u projektovane okvire. Bez obzira što je javni dug viši od zakonom definisanog nivoa, za nekoliko procenata, mi smo i dalje u poziciji da merama kratkoročne fiskalne konsolidacije, podizanjem investicione likvidnosti i sprovođenjem konzistentne reforme javnog sektora izbegnemo teške mere kakve se danas primenjuju u Grčkoj, Italiji ili Španiji,“ rekao je Vlahović za Novosti.

    Vlahović smatra da je u Srbiji bilo najmanje direktnih investicija, onih gde su podignuti novi pogoni, a upravo one su nam najviše potrebne za promenu „krvne slike“ privrede. On je rekao da ako se analiziraju prosperitetne godine, dakle period do 2008, zapaža se da su strane investicije uglavnom realizovane kroz privatizaciju ili u infrastrukturnim projektima gde je investitor bila država.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE