Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    CG: 15.500 firmi duguje 419 miliona evra

    Centralna banka Crne Gore objaviće danas spisak kompanija najvećih dužnika. Prema ranijim procenama, skoro dve i po hiljade je takvih, a njihova dugovanja prelaze deset hiljada evra ili su im računi u blokadi više od mesec dana. U Uniji poslodavaca podržavaju takav potez, dok analitičari ocenjuju da će na taj način početi rešavanje problema nelikvidnosti.

    Prema zvaničnim podacima, 15.500 firmi je blokirano, a njihov ukupan dug je 419 miliona evra. Na novom spisku Centralne banke biće 2.400 preduzeća koje duže od mesec duguju preko 10.000 evra. Najveći dužnici su kompanije koje posluju u oblasti turizma, građevinarstva, trgovine. Na uzorku od 50 preduzeća utvrđeno je da se najviše duguje bankama, najmanje državi.

    – Gotovo 60 odsto ukupnog duga je prema bankama. U ukupnoj strukturi duga međusobna potraživanja među preduzećima čine 21 odsto, dok dug kompanija prema državi iznosi nešto više od 15 procenata – navode u Centralnoj banci.

    Objavljivanje spiska kompanija neće rešiti problem nelikvidnosti u privredi koja traje već treću godinu, od početka finansijske krize, ali će pomoći ostalima da prilikom donošenja odluke o poslovanju utvrde da li sa tom firmom treba sarađivati.

    Unija poslodavaca podržava objavljivanje podataka jer će transparentnost biti veća, jasniji poslovni odnosi među firmama, prokomentarisali su u tom poslodavačkom udruženju. Vasilije Kostić, ekonomski analitičar, ocenjuje da će objavljivanjem spiska firmi dužnika početi rešavanje dugogodišnjeg problema nelikvidnosti. „Jedna takva mera će makar pokrenuti stvari u pozitvnom pravcu i ako neće značajno poboljšati stvari u ovom momentu iz prostog razloga jer je nelikvidnost toliko rasprostranjena da je prosto nepoznat izvor odakle bi te firme mogle da alimentiraju nedostajuća sredstva,“ objasnio je Kostić.

    Foto: www.vijersti.me

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE