Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sarkoziju pretresli kuću zbog korupcijskog skandala

    Francuski istražitelji su izvršili pretres kuće i kancelarije bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija.

    Nad Sarkozijem se vrši istraga zbog navodnog nezakonitog finansiranja njegove predizborne kampanje 2007. godine.

    Pretres su izvršili sudija Žan-Mišel Žantil i istražitelji iz pariske jedinice za finansijski kriminal, rekao je ovaj neimenovani zvaničnik na koga se poziva agencija AP.

    U centru istrage su finansije najbogatije žene u Francuskoj, naslednice kozmetičke kompanije „L’Oreal“ Lilijan Betankur, koja je osumnjičena da je nezakonito finansirala Sarkozijevu stranku UMP.

    Njegov advokat Tijeri Hercog rekao je naveo i kako se Sarkozi sa porodicom trenutno nalazi u Kanadi, gde su u ponedeljak su otputovali na odmor.

    Sarkozi je ranije porekao optužbe i istražiteljima predao svoje dnevnike kako bi porekao optužbe svedoka koji je medijima otkrio da je Sarkozi u tajnosti bio na najmanje dva sastanka u domu Betankur uoči svoje pobede na predsedničkim izborima 2007.

    Istražitelji pokušavaju utvrditi jesu li istiniti navodi da je tokom predsedničke kampanje 2007. godine Sarkozi primio čak 800.000 eura ilegalnih donacija. Dok je gornja granica za individualne donacije bila 4.600 eura, samo Betankur mu je navodno iskeširala 50.000 eura za predsedničku kampanju.

    Još jedna u nizu optužbi koje bi Sarkozija mogle dovesti do suda se odnosi na naredbu obaveštajnoj službi da špijunira novinara Le Mondea koji je pisao o „slučaju Betankur“. Bivši predsednik se optužuje i da mu je kampanju 2007. godine finansirao bivši libijski diktator Moamer Gadafi, što je Sarkozi demantovao.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE