Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sprema se smena guvernera Šoškića?

    Prema neslužbenim informacijama iz političkog vrha, u Srbiji se sprema smena guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića kojemu nova vlast navodno zamera loš nadzor tamošnjih banaka, prenosi Politika.

    Kako prenosi list, predsednik Tomislav Nikolić guverneru NSB-a predložiće da sam podnese ostavku. Ako Šoškić to odbije, pravna osnova pronaći će se u Zakonu o NBS-u, gde stoji da guverner može biti smenjen ako ugrozi osnovni cilj centralne banke.

    Nikolićeva Srpska napredna stranka guverneru zamera propuste u nadzora nad bankama, a na udaru nove vlasti navodno će se naći i nekoliko guvernera.

    Uz to, ako nova vlast namerava da koristi novac iz deviznih rezervi za podsticaj privredi, kao što predlaže Dušan Bajatović, onda u tome neće imati podršku aktuelnog guvernera Dejana Šoškića, ali ni tamošnjih ekonomskih stručnjaka. Kao kandidati koji bi mogli zasesti u Šoškićevu fotelju spominju se Nebojša Katić, Stojan Stamenković, Dušan Vujović, Jorgovanka Tabaković i Dragan Đuričin.

    Kako mediji podsećaju, za dve godine, koliko se nalazi na toj poziciji, Šoškić se u nekoliko navrata našao na udaru privrednika, koji su pokušali da se približe novcu iz deviznih rezervi. S druge strane, povod za prozivku sa vladine adrese poslednji put je bio pad dinara za oko 10 odsto od početka godine.

    Istovremeno, član saveta guvernera Milojko Arsić kaže da bi se eventualnom Šoškićevom smenom, prekršio ne samo Zakon o Narodnoj banci, već i standardna praksa koja podrazumeva samostalnost i nezavisnost ove institucije.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE