Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sve izraženija agresija u adolescenciji

    Do pre nekoliko decenija najveći nestašluci tinejdžera ogledali su se u bežanju sa časova i krišom popušenim cigaretama u zaklonjenim ćoškovima školskog dvorišta.

    Međutim, istraživanja pokazuju da su adolescenti sve agresivniji, kao i to da njihova brutalnost nije mnogo različita od one koju ispoljavaju odrasle osobe. U Srbiji situacija ne zaostaje za „trendom“, a psiholozi upozoravaju da se sve događa zbog emocionalone zanemarenosti i loših porodičnih odnosa.

    Psiholozi tvrde da na delinkventno ponašanje mogu uticati i geni, ali da je to vrlo retko i da je uglavnom posledica okruženja. Bilo da su to prijatelji, roditelji, igrice ili filmovi, sve može da utiče na svest tinejdžera, jer su u godinama kada su vrlo podložni uticajima i manipulaciji, piše list Večernje novosti.

    Deca koja rastu uz svakodnevne svađe sklonija su krivičnim delima, povodljivija su i manje se plaše posledica. Ako su ličnosti koje su tek u razvoju previše izložene lošoj porodičnoj atmosferi, rastu u osobe deformisanih sistema vrednosti, bez sposobnosti empatije i racionalnog rasuđivanja.

    „Alarm“ za roditelje su, tvrde stručnjaci, povučenost, nezainteresovanost za okolinu, naglo popuštanje u školi, nestanak vrednih stvari iz kuće, prestanak druženja sa dotadašnjim prijateljima. To su znaci da se nešto loše dešava, a može da se dogodi i u porodicama u kojima nema loših odnosa i svađa.

    Zbog toga je jako važno da pratite ponašanje svog tinejdžera, da se interesujete za ono što radi, da poznajete njegove prijatelje i znate gde provodi vreme.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE