Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dugovi Montenegro Airlines-a trostruko veći od prihoda

    Dugovi crnogorskog nacionalnog avioprevoznika skoro su tri puta veći od prihoda, tako da se kompanija našla u ozbiljnim finansijskim problemima. Naime, ta komapnija u protekle dve godine zadužila se čak za 28 miliona evra.

    Neki od razloga zbog kojih se Montenegro Airlines (MA) našao u ozbiljnim finansijskim problemima su veliko učešće pozajmljenih izvora finansiranja i pad nivoa aktivnosti, uslovljen globalnom ekonomskom krizom, pišu tamošnji mediji.

    U ekonomskoj analizi Dnevnih novina se navodi da se, zbog loše finansijske situacije i nemogućnosti da od sopstvenih sredstava finansira obaveze, MA u protekle dve godine zadužio čak za 28 miliona evra.

    U strukturi poslovanja dominiraju pozajmljeni prihodi koji čine 85 odsto ukupnih izvora finansiranja. Kompanija MA teško može da vrati tolike dugove, prevashodno zbog toga što analiza poslovanja ukazuje da je svaki evro dugova pokriven sa svega 37 odsto prihoda. Dnevne novine citiraju i deo analize koju je u Planu rekonstrukcije MA predložilo Ministarstvo pomorstva i saobraćaja i u kojem se izričito navodi kako „opšti racio likvidnosti u 2011. godine ukazuje da je svaki evro kratkoročnih obaveza pokriven sa 0,37 evra obrtnih sredstava“.

    Zato je MA u poslednje dve godine podigao čak pet kredita i zadužio se sa dodatnih 28 miliona evra. Osim tereta dugova, MA ima i 75 radnika, od ukupno 483, koji nisu obuhvaćeni planom reorganizacije ovog preduzeća.  Zbog svih ovih problema, Vlada Crne Gore planira da rekonstruiše kompaniju Montenegro Airlines što bi državu dodatno koštalo oko 36 miliona evra, uključujući i dug koji je otpisan prošle godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE