Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Festival u čast Spilbergove „Ajkule“

    Pre gotovo 40 godina, filmska ekipa došla je na mirno ostrvo Martas Vinjard, udaljeno 11 kilometara od obale Masačusetsa, kako bi snimila horor film za koji tada nije ni slutila da će postati prvi letnji blokbaster u istoriji kinematografije i zauvek promeniti Holivud.

    Na tom ostrvu za nekoliko dana trebalo bi da počne četvorodnevni festival „Jawfest“ (Ajkulafest), posvećen filmu koji je proslavio Martas Vinjard kao fiktivno ostrvo Ejmiti.

    Naime, tada neiskusni reditelj po imenu Stiven Spilberg i njegova ekipa morali su tokom celog leta 1974. da se bore sa neispravnom mehaničkom ajkulom, kojoj su nadenuli nadimak „Brus“.

    Uz to su bili pod stalnom pretnjom da će snimanje biti prekinuto, jer su se producenti žalili na prekoračenja budžeta i rokova. Jedina čvrsta potpora „Ajkuli“ bio je istoimeni roman Pitera Benčlija na kojem je radnja filma bila zasnovana.

    Samo 80 dana od početka prikazivanja u bioskopima, film sa Rojem Šajderom i Ričardom Drajfusom u glavnim ulogama, postao je holivudski šampion boks ofisa svih vremena, poziciju koju je zadržao sve do pojavljivanja „Ratova zvezda“. „Ajkula“ je, takođe, bio prvi film čija je zarada probila plafon od 100 miliona dolara.

    Održavanje „Jawsfest“-a, od 9. do 12. avgusta, poklapa se sa 100-godišnjicom studija Universal Pictures koji je producirao film.

    Tokom festivala, osmišljenog na način da zadovolji i najvatrenije fanove filma, biće organizovani razgovori sa glumcima i članovima filmske ekipe, izložbe, predavanja o ajkulama kao i prikazivanje filma na otvorenom.

    Organizatori očekuju 5.000 do 10.000 posetilaca. Neverovatni uspeh koji je film doživeo odmah nakon prvog prikazivanja, podstakao je dolazak velikog broja ljudi na ostrvo koje je ubrzo postalo jedna od najpopularnijih letnjih destinacija u Americi.

    Ostrvo je svakako bilo mirnije i živopisnije pre četiri decenije, ali na njemu još uvek nema trgovačkih lanaca ni restorana brze hrane, a zahvaljujući striktnim propisima gradnje, većina naselja izgleda potpuno isto, tako da posetioci imaju utisak da se šetaju filmskim setom, objašnjava Suzan Sigel Goldsmit, producent „Ajkule“ i jedan od organizatora festivala.

    Ona je dodala da će blu-ray izdanje filma biti pušteno u prodaju 14. avgusta zajedno sa još 11 remasterizovanih ostvarenja povodom 100-godišnjice Universal-a.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE