Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koliko su zlatne olimpijske medalje zaista zlatne

    Kada se govori o vrednosti olimpijskih medalja, pored aspekta vrednosti koju im daje država osvajača u vidu različitih nagrada, može se govoriti i o njihovoj pravoj, tržišnoj vrednosti. Medalje sa letnje Olimpijade u Londonu su po obimu najveće u modernoj istoriji tih igara, ali su po sadržaju zlata siromašnije nego u Pekingu.

    Zlatna medalja, koju dobijaju pobednici na igrama u Londonu, sastoji sa 92,5 odsto od srebra, sadrži 6,16 procenata bakra i svega 1,34 odsto zlata, prenosi portal Finmarket, uz napomenu da je cena takvog odličja 500 dolara.

    Vrednost srebrne medalje, koju dobijaju osvajači drugog mesta na Olimpijadi, je 260 dolara. To je bezmalo upola manje nego što vredi najsjanije odličje, dok je vrednost brozane medalje procenjena na svega tri dolara.

    Stručnjaci, međutim, upozoravaju da je tržišna vrednost olimpijskih medalja drastično veća i kao primer navode „astronomsku“ cenu koju je za vlastito zlatno odličje dobio američki hokejaš Marke Velš.  Zlatna medalja koju je Velš “ zaradio“ kao član američkog hokejaškog tima prodata je, naime, na jednoj aukciji za 310,7 hiljada dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE