Grčka ostaje bez gotovog novca

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Grčka ostaje bez gotovog novca

  Grčkoj, koja je sve bliža bankrotu, ponestaje gotovine dok čeka isplatu sledeće tranše medjunarodne pomoći, izjavio je danas zamenik ministra finansija te zemlje Hristos Staikuras, poručivši da je finansijska pozicija Grčke alarmantna.

  Evropski partneri Atine su u više navrata obećali da će sredstva biti isplaćena u avgustu, kada Grčkoj na naplatu dospevaju obveznice vredne 3,2 milijarde evra, ali detalji finansiranja još nisu objavljeni, prenosi Reuters. Bez tog novca, Grčka će ostati bez sredstava za plaćanje svakodnevnih javnih troškova, od plata za policiju i druge radnike javnog sektora, do penzija i socijalnih beneficija.

  Država je u potpunosti zavisna od pomoći evropskih partnera i Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji su poslednjih nedelja povećali pritisak na Atinu time što su naveli da dalja pomoć neće biti isplaćena dok ne bude završena procena sprovođenja reformi u Grčkoj.

  “Rezerve gotovine skoro su na nuli. Rizično je govoriti o tome koliko će potrajati, budući da to uvek zavisi od budžetskih prihoda i rashoda”, rekao je Staikuras za grčku televiziju NET.

  “Međutim, mi smo nesumnjivo na ivici, nismo primili tranšu pomoći koju je trebalo da primimo i imamo obveznice koje dospevaju na naplatu 20. avgusta“, poručio je on.

  Atina je u nekoliko navrata ranije za dlaku izbegla bankrot, budući da je vlada uspevala da odloži neka plaćanja i izdaje obveznice dok ne stigne sledeća tranša pomoći. Završetak procene napretka Grčke u sprovodjenju reformi, zahtevanih u zamenu za pomoć, ne očekuje se pre septembra, a inspektori EU i MMF-a trenutno su u Atini.

  Da neizvesnost bude veća, grčki politički lideri spore se oko 11,5 milijardi evra teške štednje, koju treba ostvariti da bi se udovoljilo međunarodnim kreditorima.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE