Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fikret Abdić želi da obnovi imovinu Agrokomerca

    Fikret Abdić (73), nekadašnji šef Agrokomerca iz Velike Kladuše u Bosni i Hercegovini (BiH), predstavio je danas u Zagrebu predlog za preuzimanje i obnovu Agrokomerca, tzv. Aneks tri.

    Aneks tri govori o ulaganjima Agrokomerca u privredu Hrvatske, obavezama i pravima koja proističu iz tih ulaganja, konkretno o imovini koja je pre rata u Rijeci građena sredstvima Agrokomerca – silosu za žitarice i distributivnog centra na lokaciji Kukuljanovo.

    Abdić, sada predsednik Upravnog odbora Udruženja za zaštitu nezaposlenih deoničara Agrokomerca iz Velike Kladuše, prozvao je Predsedništvo BiH zato što su te objekte uvrstili u listu imovine BiH u Hrvatskoj, mada su ti objekti građeni na pomorskom dobru i da niko osim Hrvatske ne može biti njihov vlasnik.

    Abdić je istakao da bi vlasti BiH trebalo da priznaju da su objekti, kao što su oni u Rijeci, građeni udruživanjem rada i sredstava zaposlenih i kooperanata Agrokomerca, što je i jedini način kako da se utvrdi njihova vrednost.

    To bi bilo i najbolje rešenja za obe zemlje, grad Rijeku i tamošnju luku, kao i za nekadašnje zaposlene u Agrokomercu, mišljenja je Abdić.

    Abdić je, dalje prozvao vlasti muslimansko-hrvatske Federacije BiH i BiH oko nacionalizacije Agrokomerca, ističući da bi one trebalo da daju podršku deoničarima iz redova zaposlenih te kompanije i upozorio da se ubrzano ruše i uništavaju pogoni i farme koje su bili u sastavu firme.

    Abdić je priznao da niko iz federalnih i inistitucija BiH nije odgovorio na pismo u kome je poslao predlog oporavka Agrokomerca.

    Abdić koji je od sedamdesetih preobrazio Agrokomerc od živinarske farme u veliki prehrambeni kombinat u ondašnjoj Jugoslaviji i bio tvorac „ekonomskog čuda“ u Velikoj Kladuši i Cazinskoj regiji, bio je i glavni akter bankarskog skandala u drugoj polovini osamdesetih kojim je njegovo „ekonomsko čedo“ uništeno.

    Abdić je početkom marta ove godine pušten na uslovnu slobodu iz zatvora u Puli pošto je odslužio dve trećine petnaestogodišnje kazne, odnosno deset godina i devet meseci zbog ratnog zločina na području zapadne Bosne.

    Abdić je osuđen zbog ratnog zločina u Cazinskoj krajini tokom rata između njegovih pristalica, odnosno vojnika lojalnih Autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna, čiji je on bio vođa, i pripadnika Petog korpusa Armije BiH.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE