PKB povećava površine pod zalivnim sistemima za oko 1.350 hektara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PKB povećava površine pod zalivnim sistemima za oko 1.350 hektara

  “Poljoprivredna korporacija Beograd” (PKB) će u narednoj godini zalivnu površinu povećati na 5.600 hektara sa sadašnjih 4.250 hektara, najavio je Miroslav Denić, glavni inženjer za melioraciju zemljišta u PKB-u.

  – U odnosu na prošlu godinu mi smo i više nego udvostručili zalivne površine. Navodnjavali smo samo 1.250 hektara, tifoni su bili stari i stalno su se kvarili, a danas svakim danom povećavamo zalivnu površinu – istakao je on.

  Denić je kazao da će PKB u dogovoru sa “Deltom” kupiti devet novih rendžera (najsavremeniji sistem navodnjavanja), koji će omogućiti navodnjavanje novih 1.350 hektara. Novi rendžeri trebalo bi da stignu krajem septembra i biće raspoređeni prema programu koji je napravljen u toku zime. Odabrane su lokacije prema kojima su naručene i mašine.

  Posle ubiranja letine, ječma i pšenice, biće iskopano šest novih kanala. Tri centar pivota (mašine sa kružnim kretanjem) će biti transportovane u Surčin, gde već postoji stacionirani cevovod, tako da tamo neće biti potrebe za novim kanalima.

  Kopanje oko šest kilometara kanalske mreže biće povereno firmi koja već radi na izmuljavanju kanala u Pančevačkom ritu. Čišćenje kanala u ritu uveliko je odmaklo, što značajno doprinosi boljem protoku vode.

  Krajem juna u zalivni sistem PKB-a uključeno je 50 novih tifona, koji su raspoređeni po imanjima, objavljeno je u “Poljoindustriji”, listu tog poslovnog sistema. U toku deset dana probnog rada, zaliveno je 400 hektara šećerne repe, semenskog i silažnog kukuruza. Sistem, za sada, radi neometano i nema kvarova. Veštačka kiša dobrodošla je kulturama koje traže više vlage.

  – Sada lakše upravljamo vodom i dobijamo je tamo gde želimo. Svakodnevno je usmeravamo prema usevima kojima je potrebno zalivanje. Crpna stanica radi neometano. Za nameštanje cevi i ostale fizičke poslove koristimo i sezonsku radnu snagu, dok za postavljanje i upravljanje tifonima angažovana stalna radna snaga – rekao je Denić.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE