Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi predsednik Barclay’s-a dolazi iz Morgan Stanley-a

    Britanska banka Barclays koja je zbog skandala s nameštanjem Libora ostala bez predsednika Uprave, glavnog izvršnog direktora i operativnog direktora našla je novog čoveka za jednu od tih funkcija – novi predsednik osramoćene banke postao je Dejvid Voker.

    Sedamdesetdvogodišnji Voker diplomirao je na Queen’s Collegeu u Kembridžu, između 1986. i 1992. bio je predsednik britanskog NatWesta, a nakon toga je postao zamenik predsednika, takođe britanskog, diva Lloyds Bank, da bi se 1995. pridružio američkom Morgan Stanleyu u kojem je do sada bio viši savetnik.

    Osim toga, bio je izvršni direktor britanske centralne banke, a vlada bivšeg premijera Gordona Brauna je od njega 2009. naručila izveštaj o korporativnom upravljanju u kojem je Voker bankama preporučio da odgode isplate bonusa, odborima za procenu rizika daju veću moć te povećaju odgovornosti predsednika uprava kako bi izbegle ponavljanje finansijske krize, piše Bloomberg.

    Voker će za novi posao dobiti godišnju platu od 750.000 funti, što uključuje i Barclaysove deonice vredne 100.000 funti, što je jednako dobar paket kao onaj koji je imao njegov prethodnik Markus Agius, koji je nakon ostvake glavnog izvšrnog direktora Boba Dajmonda privremeno preuzeo tu funkciju.

    No, neće biti nagrađivan bonusima, a Barclays mu neće vršiti ni uplatu u penzione fondove.

    Kao svoj prvi zadatak Voker je apostrofirao nalaženje novog glavnog izvršnog direktora, a Kristofer Viler smatra da njegov dolazak u banku povećava šanse Barclaysovog direktora poslovanja s građanima Entonija Dženkinsa za imenovanje na tu funkciju.

    Naime, Dženkinsov status insajdera u bankarstvu s građanima dobro bi se nadovezao sa Vokerovom karijerom u investicionom bankarstvu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE