Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BIA podržala mere za zaštitu podataka

    Bezbednosno-informativna agencija podržala je mere zaštitnika građana i poverenika za informacije od javnog značaja za sprečavanje zloupotreba prilikom pristupa podacima telefonskih operatera o razgovorima građana, rekao je u ponedeljak poverenik Rodoljub Šabić.

    Posle sastanka s direktorom BIA Nebojšom Rodićem, kome je prisustvovao i zaštitnik građana Saša Janković, on je agenciji Beta rekao da su srpske službe bezbednosti do sada bez odluke suda pristupale bazama podataka telefonskih operatera o takozvanim zadržanim podacima, ko je koga odakle i kada zvao i koliko je trajao razgovor.

    „Sad je to pitanje apsolvirano, ali naravno stanje u toj oblasti treba konsolidovati. Radi toga smo predložili 14 mera za sređivanje stanja u toj oblasti. Dobra vest je da su direktor BIA i njegov kolegijum podržali mere (za sređivanje stanja u oblasti zaštite podataka)“, rekao je Šabić.

    Kako je naveo, manji deo tih mera BIA sama može da sprovede ali je potrebno da ministarstva pravde, odbrane, unutrašnjih poslova, kao i cela Vlada i Skupština Srbije predlože i usvoje izmene zakona o zaštiti podataka u oblasti elektronskih komunikacija.

    Šabić je rekao da su on i Janković direktoru BIA ukazali i na jako loše stanje u oblasti tajnosti podataka i da se dešava da se „tajnom zaštiti nešto što tajna nikako ne bi trebalo biti“.

    „Mislim i da je tu postignuta saglasnost“, rekao je poverenik za informacije od javnog značaja.

    Kako je naveo, razgovarano je i o bezbednosnim proverama koje obavljaju službe bezbednosti prilikom postavljanja nekoga na javnu funkciju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE