Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kostić za 100 godina Sunoka: Još investicija u fabrike

    Najstarija domaća fabrika šećera „Bačka“, koja posluje u okviru kompanije Sunoko, najvećeg domaćeg proizvođača i izvoznika šećera, proslavila je juče u prostorijama fabrike jubilej – 100 godina postojanja.

    Kompanija „Sunoko“ sa 51 odsto učešća na tržištu, najveći je srpski proizvođač šećera, a od 2003. godine u modernizaciju fabrika koje posluju u okviru njenog sistema, uloženo je više od 100 miliona evra.

    „Vojvodina je jedno od najplodnijih zemljišta za uzgoj šećerne repe u Evropi, odmah posle Nemačke i Francuske. Zato je jedan od strateških ciljeva Sunoka da proizvodnju šećera u Srbiji podigne na evropski nivo. Planiramo da tokom ove godine investiramo oko 9,4 miliona evra u svoje fabrike. Investicije su orijentisane ka povećanju kapaciteta prerade, smanjenju troškova proizvodnje, povećanju energetske efikasnosti i očuvanju životne sredine. Ponosni smo što je od 2010. godine Sunoko ponovo u većinskom vlasništvu MK Grupe, i verujem da će ova šećerana u Vrbasu imati takvu istoriju da će slaviti i 200 godina rada,“ izjavio je Miodrag Kostić, predsednik MK Grupe.

    Zahvaljujući dobrim strateškim planovima i poznavanju tržišta, kompanjia Sunoko kapitalizovala je povoljne prilike što je značajno doprinelo rastu proizvodnje i izvoza.

    „U fabrici šećera Bačka u Vrbasu ove godine je uloženo 2,3 miliona evra od čega je pola miliona utrošeno za izgradnju uređaja za prečišćavanje dimnih gasova iz kotlova, što će značajno doprineti smanjenju uticaja na životnu sredinu. Osim toga Sunoko investira i u pogon u Pećincima gde započeta je izgradnja parne sušare repinog rezanca čija je ukupna vrednost 9 miliona evra. Time će biti omogućeno povećanje energetske efikasnosti i potpuno eliminisanje emisije štetnih gasova iz tog izvora. Proizvodnim planovima predviđeno je da u šećerani Vrbas tokom ovogodišnje kampanje bude prerađeno 700.000 tona šećerne repe i time se ostvari optimalno korišćenje kapaciteta. Sunoko planira da preradi repu sa 33.000 ha koliko je zasejano šećernom repom i ostvari proizvodnju šećera na nivou od 230.000 tona,“ istakao je Ljubiša Radenković, generalni direktor Sunoka.

    Odgovornim poslovanjem i u 2011. godini kompanija Sunoko postigla je povećenje proizvodnje šećera, zasnovano na automatizaciji celokupnog procesa, sniženju troškova i stabilizaciji kvaliteta proizvoda.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE