Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vlada ukida pretplatu na RTS?

    Vlada Srbije će najverovatnije ukinuti pretplatu za Radioteleviziju Srbije (RTS) tokom narednih nekoliko meseci, piše današnji Blic.

    Biće ukinuto još najmanje 35 neporeskih i parafiskalnih nameta koje plaćaju građani i privreda, citira Blic saznanja nedeljnika NIN koji će izaći u četvrtak, 30. avgusta.

    Iako je prethodnih dana ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najvljivao da će nova vlast uskoro ukinuti čak 104 od ukupno 371 neporeskog nameta kojim je opterećena privreda, biće ukinuto tek između 35 i 40 naknada, dok će ostatak biti preveden u regularni porez ili će se plaćati kao naknada za korišćenje javnog dobra, piše Blic.

    Pored pretplate, biće ukinuti „firmarina“ za preduzetničke radnje i mala preduzeća, slivnovodne naknade za šumsko, građevinsko i poljoprivredno zemljište, naknade za skloništa, šumarinu, naknade za motorna vozila koja zagađuju životnu sredinu.

    Procenjuje se da bi građani i privreda tako mogli da uštede „od 10 do čak nekoliko desetina milijardi dinara“ godišnje, piše Blic.

    NUNS zabrinut

    NUNS je izrazio zabrinutost povodom nezvaničnih najava da bi uskoro mogla da bude ukinuta RTV pretplata.

    NUNS je pozvao Skupštinu i Vladu Srbije da, pre eventualnog donošenja ovako važne odluke, obave konsultacije sa medijskim udruženjima i asocijacijama kako bi se sagledala celina problema.

    U saopštenju tog udruženja ističe se da se nikako ne bi smelo dogoditi da javni servis, umesto iz pretplate, bude finansiran direktno iz budžeta i da priliv novca direktno zavisi od odluka Vlade Srbije.

    Novi sistem finansiranja javnog servisa mora da bude takav da obezbedi nezavisnost uredjivačke politike i onemogući upliv vladajućih struktura na uredjivačku politiku, smatra NUNS.

    Udruženje je ocenilo da je tačno da javni servis, uglavnom zbog siromašenja stanovništva iz pretplate dobija sve manje novca i da je potrebno nešto menjati, ali se ne bi smelo dogoditi da trenutne okolnosti budu iskorišćene kao prilika da izvršna vlast, kroz kontrolu budžeta tog servisa, poveća upliv u uredjivačku politiku.

    NUNS je naveo da bi, ukoliko sistem finansiranja i bude menjan na način koji podrazumeva izdvajanje budžetskih sredstava, bilo nužno primeniti model koji se primenjuje na nezavisne institucije, a to znači da bi parlament na početku godine trebalo da izglasa budžet kojim bi raspolagao javni servis, bez mogućnosti da vlada i njeni organi menjaju utvrdjeni iznos ili dinamiku priliva sredstava.


     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE