Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Imovina Srbije na Kosovu vredi 200 milijardi dolara

    U Privrednoj komori Kosova i Metohije su izračunali, na osnovu postojeće dokumentacije, da imovina na koju država Srbija polaže pravo vredi više od 200 milijardi dolara. U tu sumu nisu uračunata rudna bogatstva i drugi prirodni potencijali, pišu Novosti.

    Samo u protekle tri decenije država Srbija je u razvoj Kosmeta uložila oko 18 milijardi dolara. Od tih para otvarani su rudnici, rafinerije i topionice „Trepče“, otkrivani površinski kopovi lignita i građene termoelektrane, škole, bolnice, pošte, železnica, stambeni objekti, putevi… Pravi vlasnik svih tih, nekada društvenih preduzeća u Pokrajini, i dalje je država Srbija, ali samo na papiru.

    Istovremeno, potraživanja srpskih preduzeća na KiM, na osnovu vlasništva ali i kredita, iznose 190 miliona evra a Fond za razvoj Srbije ima vlasničkog udela u oko 150 preduzeća čija vrednost premašuje 140 miliona evra.

    Osim velikog broja nepokretnosti na Kosmetu, više od 1,4 miliona kvadratnih metara službenih zgrada, 145.000 kvadrata poslovnih i 25.000 stambenih zgrada, u državnom vlasništvu Republike Srbije nalazi se i oko 580.000 hektara poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta.

    Celokupno bogatstvo i vlasništvo Srbije, već 13 godina otimaju i nelegalnim privatizacijama prodaju vlasti u Prištini, koje je instalisala međunarodna zajednica.

    „Privatizacija na Kosmetu je sprovođena bez prethodnog utvrđivanja vlasništva i suprotno Rezoluciji 1244 SBUN, a samim tim direktno na štetu države Srbije koja je najveći vlasnik svih kapaciteta na Kosovu i Metohiji ,“ kaže za Novosti Goran Bogdanović, doskorašnji ministar u Vladi Srbije.

    Novi šef kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin podneo je prošle nedelje Ustavnom sudu Srbije zahtev da se preispita ustavnost svih privatizacija na Kosmetu od 1999. godine.

    Najavljeno je i da će država Srbija, konačno, zaštitu svojih interesa i imovine na Kosmetu zatražiti pred najvišim međunarodnim sudskim instancama i da će to biti jedno od najvažnijih pitanja u nastavku razgovora između Beograda i Prištine na najvišem nivou.

    Dok se, eventualno ta pljačka ne zaustavi, kosovska Agencija za privatizaciju do sada je privatizovala 1.358 preduzeća i prisvojila više od milijardu i po dolara, dok je vrednost prodatih nepokretnosti daleko veća.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE