Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kazna za evropske državne kompanije u čijim upravama nema 40 odsto žena?

    Evropska komesarka za pravdu, Vivijen Reding, u oktobru ili novembru mogla bi da predloži uvođenje kazni za državna preduzeća zemalja članica Evropske unije u čijim upravama do 2020. godine ne bude 40 odsto žena.

    Tim predlogom Reding želi da smanji nejednakost koja vlada u evropskim državnim kompanijama u čijim upravnim odborima u velikoj većini sede muškarci.

    „Napredak u povećanju udela žena u kompanijama je vrlo spor, sa prosečnim godišnjim povećanjem od samo 0,6 odsto proteklih godina“, stoji u predlogu odluke koju je objavio Financial Times.

    Evropska komisija je u martu objavila izveštaje o slabom napretku dolaska žena na najviše pozicije. Tom prilikom Vivijen Reding je naglasila kako bi Evropskoj uniji bilo neophodno više od 40 godina kako bi se dostigao nivo od 40 odsto žena u upravnim odborima koliko je odredila Evropska komisija.

    Prema podacima EU iz januara u upravama najvećih državnih kompanija sada sedi samo 14 odsto žena, dok je taj postotak u 2010. godini bio 11,8. Manje od 10 odsto žena u upravama je u Estoniji, Irskoj, Grčkoj, Italiji, Kipru, Luksemburgu, Mađarskoj, Malti i Portugalu.

    Najveći broj žena na najvišim pozicijama u kompanijama u EU ima u Finskoj i Letoniji, čak 26 odsto, dok je evropski „rekorder“ po toj statistici Norveška, u kojoj je na čelnim mestima kompanija čak 42 odsto žena.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE