Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šef TEPKO-a: Japan ne treba da se liši atomske energije

    Šef preduzeća Tokio Electric Power, vlasnika nuklearne centrale Fukušima jedan, izjavio je da atomska energija treba da se koristi u Japanu pored drugih vrsta energije – iako i vlada i javnost, kako se čini, misle drugačije.

    Naomi Hirose, predsednik Tokio Electric Power – poznatije kao TEPKO – takođe je rekao da ta firma ne može sebi da priušti ulaganje u alternativne vrste energije nakon zemljotresa i cunamija koji su 11. marta prošle godine teško oštetili Fukušimu jedan, izazvavši topljenje reaktora i veliko nuklearno zagađenje okoline.

    TEPKO je, prema rečima Hirosea, pritisnut ogromnim kompenzacionim troškovima, kao i troškovima čišćenja okoline nakon nuklearne krize. Kompanija je u julu ovo godine nacionalizovana, pošto je dobila javnu finansijsku pomoć od 12,8 miliona dolara.

    TEPKO je pre krize od 11. marta pokušao da obogati svoju energetsku ponudu, izgradivši tri ogromne elektrane sa solarnim ćelijama, kao i petnaestak postrojenja za proizvodnju struje koje rade na vetar.

    Međutim, rekao je Hirose Associeted Pressu (AP), teška finansijska situacija u koju je TEPKO upao usled nuklearne krize znači da kompanija neće imati para da investira u obnovljivu energiju.

    Hirose (59), koji je u junu preuzeo rukovođenje posrnulom kompanijom, ocenio je da će puštanje u pogon nekih TEPKO-vih nuklearnih reaktora biti od pomoći, ali je priznao da će biti teško dobiti podršku od Japanaca na lokalnom nivou.

    Šef TEPKO-a je takođe ocenio da bi bilo poželjno imati raznovrsnu energetsku ponudu, koja bi uključivala nuklearnu energiju „ne samo zbog elektroenergetske sigurnosti, već i zbog koštanja“.

    Posle katastrofe u Fukušimi jedan, država je zamrznula rad atomskih centrala u zemlji. Ona sada dovršava novu energetsku politiku po kojoj bi upotreba atomske energije za proizvodnju struje bila ograničena ili ukinuta.

    Javnost velikom većinom podržava potpunu eliminaciju atomske energije.

    Do katastrofe u Fukušimi jedan, Japan je trećinu energetskih potreba namirivao iz atomskih centrala i planirao je da do 2030. godine tu zavisnost poveća na 50 odsto.

    „Iskreno, promena politike sa 50 odsto na nulu je baš zabrinjavajuća“, rekao je Hirose, ali je dodao da će TEPKO slediti svaku vladinu politiku u vezi sa energetikom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE