Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dinkić: Mere Vlade rasteretiće troškove poslovanja

    Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić ocenio je da su antikrizne mere vlade bitno rasteretile troškove poslovanja svih preduzetnika u Srbiji i ocenio da je to početni korak za podsticaj domaće privrede.

    Dinkić je nakon sastanka sa privrednicima u Udruženju poslodavaca Srbije kazao da će nova vlada nastaviti da razgovara sa radnicima i privredom i da će sve njihove dobre predloge ugrađivati u buduće zakone.

    „Nije ideja da se državna administracija bahato ponaša, već da bude u funkciji privrede“, poručio je Dinkić.

    Srpski ministar finansija je naveo da će do kraja godine održati sastanke sa svim udruženjima računovođa, kako bi video da li su potrebne izmene u zakonu o računovodstvu, kao i da li je potrebno još nešto menjati u funkcionisanju poreske uprave.

    Dinkić je podsetio da je Vlada Srbije juče usvojila paket antikriznih mera, koji pored ostalog podrazumeva i ukidanje više od 130 parafiskalnih nameta.

    Prema njegovim rečima, kada skupština usvoji ceo paket promenjenih zakona, od 1. oktobra preduzetnici i mala preduzeća neće više plaćati firmarine, dok će srednjim i velikim preduzećima one biti ograničene na maksimalno dve, odnosno tri plate lokalne samouprave u kojoj posluju.

    Dinkić je precizirao da će svi koji su unapred za godinu dana platili taksu za firmarinu dobiti povraćaj novca za poslednja tri meseca ove godine, od kada prestaje naplata te takse.

    Firmarine će i dalje biti naplaćivane bankama, kockarnicama i osiguravajućim kućama, ali do maksimalnog iznosa 10 prosečnih plata lokalne samouprave na čijoj teritoriji posluju.

    On je kazao da se ubuduće zbog neizdavanja fiskalnih računa lokali neće zatvrarati, ali će se naplaćivati visoke kazne. Dinkić je podsetio sve zanatlije da više ne moraju da poseduju fiskalne kase i naveo da će ih poreska uprava i pismeno obavestiti o tome.

    Skupu u UPS je prisustvovalo više od 70 direktora i generalnih menadžera malih, srednjih i velikih preduzeća i predstavnici najvećih granskih privrednih udruženja u Srbiji.

    Na skupu su bili predstavnici 12 privrednih grana iz oblasti industrije, trgovine, turizma, ugostiteljstva, metalske industije, hemije, građevinarstva i telekomunikacija. Među kompanijama su bile i Viktorija grupa, Invej, Galeb grupa, Metro, Univereksport.

    Atanacković zadovoljan merama Vlade Srbije

    Predsedniik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković rekao je da su „antikrizne“ mere koje je donela Vlada Srbije dobre.

    Nakon sastanka privrednika sa ministraom finansija Mlađanom Dinkićem u prostorijama UPS na kojem je bilo reči o merama fiskalne konsolidacije, Atanacković je rekao da su privrednici svesni da će im biti teško, ali da su svesni i teške situacije u državnom budžetu.

    Atanacković je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom sa Dinkićem i izrazio uverenje da će privrednici i Vlada nastaviti zajedno da rade na poboljšanju privrednog okruženja i ekonomske situacije u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE