Dinkić: Cilj je da Srbija ne bankrotira - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dinkić: Cilj je da Srbija ne bankrotira

  Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da će se ograničavanjem državnih troškova sprečiti da Srbija bankrotira i da dođe u situaciju u kojoj se nalazi Grčka.

  “Cilj nam je da Srbija ne bankrotira i da ne dođemo ni blizu situacije u kojoj se nalazi Grčka. To ćemo postići ograničavanjem troškova države. Fiskalni savet je u pravu, jedino radikalno smanjenje budžetskog deficita može na srednji rok da obori nivo javnog duga”, rekao je Dinkić u intervjuu za Politiku od nedelje.

  Dinkić je istakao da će poslušati Fiskalni savet i da će do sledeće godine minus u kasi dodatno smanjiti na 3,5 odsto. “Biće umanjene sve subvencije, osim onih za poljoprivredu, ali i izdaci za kupovinu robe i usluga. Obavestio sam Međunarodni monetarni fond da sam odlučio da minus u kasi umesto na četiri, dogodine smanjimo na 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda”, rekao je Dinkić.

  On je kazao da je potrebno trajno smanjenje deficita i dodao da je “već krenuo sa saradnicima da radi na merama kojima će taj cilj biti postignut”.

  Dinkić je najavio da će do kraja sledeće nedelje ministarstva u Srbiji dobiti “instrukcije” o trošenju novca u narednoj godini.

  Ministar finansija i privrede kazao je da je državni novac tokom prvih pet meseci ove godine, u predizbornoj kampanji, neracionalno potrošen i da to ne može da se nadoknadi. “Rashodi su eksplodirali u prvih pet meseci, a onda su veštački smanjeni u junu i julu tako što država za vreme formiranja vlade nije baš ništa plaćala. Nas je sačekao ogroman račun”, rekao je Dinkić.

  Dinkić je ocenio da je budžet za 2012. godinu “feleričan”, kao i da će njegova (Dinkićeva) odgovornost početi s budžetom za iduću godinu. On je naglasio da niko neće biti izuzet od plaćanja poreza i da će sva velika preduzeća biti predmet kontrole bez izuzetka.

  “Ko posluje po zakonu imaće podršku, čak i javnu pohvalu, a ako je neko svoju poziciju stekao na utaji poreza ili selektivnoj naplati, biće sankcionisan”, kazao je ministar.

  Dinkić je ocenio da sada ima veliku podršku kolega i da je zato ubeđen da će “zaustaviti krizu”.

  “Neće biti lako, ali kad smo pregurali početni period, uveren sam da ćemo uz mnogo napora i rada uspeti. S programom fiskalne konsolidacije koji će prepoloviti budžetski deficit u narednoj godini – sada lakše dišemo”, rekao je Dinkić.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE