Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vršački poljoprivrednici nezadovoljni merama Vlade za rešavanje posledica suše

    Vršački poljoprivrednici nisu zadovoljni novom merom Vlade Srbije za rešavanje posledica ovogodišnje suše i podsticanje jesenje setve. Najviše im smeta to što ne mogu da biraju proizvođača, čije će veštačko đubrivo uzeti u zamenu za pšenicu i kukuruz, jer smatraju da pančevačko, koje im Vlada nudi, nije odgovarajućeg kvaliteta. Zato mnogi od njih kažu da neće koristiti ove „povlastice“.

    Država poljoprivrednicima nudi kilogram NPK đubriva u zamenu za 1,65 kilograma merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda, odnosno, 1,9 kilograma roda 2013. Kada je o kukuruzu reč, za kilogram đubriva državi treba da daju 1,55 kilograma ovogodišnjeg roda, ili dva kilograma roda 2013.

    – To što nam nude nije nikakva pomoć – ističe Stanislav Ivkov, jedan od najvećih poljoprivrednika iz Izbišta, sela kod Vršca. – Ako već hoće da nam pomognu, onda bi trebalo da nam i sledeće godine daju da „platimo“ 1,55 kilograma kukuruza za kilogram đubriva. Jer, ko zna koliki će kurs biti sledeće godine, pa bi nas, po toj logici, đubrivo mnogo skuplje koštalo nego inače. Mnogo nam je jeftinije da sada prodamo kukuruz i da za svoje pare kupimo rusko, ili austrijsko đubrivo, koje je mnogo kvalitetnije od našeg.

    Istog mišljenja je i Dejan Grujić, takođe, poljoprivrednik iz Izbišta.

    On je prošle godine iskoristio podsticaje koje je davala država, ali kaže da sada, uprkos slabijem rodu, to neće učiniti.

    – Prošle godine smo se patili sa domaćim đubrivom, jer leti kao prašina. Jednostavno, nije kvalitetno, a to je uticalo i na rod.

    Imamo dobro iskustvo sa ruskim đubrivom i već sam se opredelio da ću ga kupiti. Državi hvala, ali ovakva pomoć nam ne treba – kaže Grujić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE