Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Francuska sazvala hitan sastanak G20, traži raspravu o hrani

    Francuska je sredinom oktobra sazvala hitan sastanak grupe 20 najvećih razvijenih zemalja i privreda u razvoju G20 kako bi raspravili o obuzdavanju snažnih oscilacija cena žitarica na tržištima, objavila je kancelarija francuskog predsednika.

    Francuska trenutno predsedava odborom za žitarice koji su prošle godine osnovale vodeće privrede u sklopu G20. Proteklih je dana Pariz izneo nekoliko predloga za obuzdavanje snažnih oscilacija cena hrane, uključujući formiranje strateških zaliha i obustavu odluke o pojačanoj primeni biogoriva za čiju se proizvodnju kao sirovina koriste prehrambene kulture.

    U službenom saopštenju kancelarije francuskog predsednika Olanda navodi se da se saziva sastanak foruma za hitne mere u sklopu odbora G20 za poljoprivredu AMIS-a za 16. oktobar, Svetski dan hrane u kalendaru Ujedinjenih nacija.

    Saopštenje je objavljeno nakon razgovora francuskog predsednika i izvršnog direktora Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO Hosea Graciana da Silve.

    „Predložili su da se forum za hitne mere G20 sredinom oktobra, na Svetski dan hrane, sastane u Rimu na nivouministara poljoprivrede“, navodi se u saopštenju.

    Forum će se sastati nakon već zakazanog sastanka AMIS-a u prvoj polovini idućeg meseca, na kojem će predstavnici zemalja G20 raspravljati o merama za obuzdavanje neravnoteže između ponude i potražnje na tržištima poljoprivrednih proizvoda, ističe se u saopštenju.

    Cene kukuruza i soje dosegle su rekordne nivoe zbog najgore suše u SAD-u u više od 50 godina a nasušno potrebne padavine bile su oskudne i u Rusiji i ostalim zemljama-izvoznicama u regiji Crnog mora. Stoga se počelo strahovati od nove svetske krize hrane, nalik onoj iz 2008.

    G20 nije odredio jasan okvir nadležnosti za odbor za poljoprivredu koji je zamišljen u prvom redu kao koordinacijsko telo i koji bi trebao da sprečava uvođenje ad hoc mera poput zabrane izvoza.

    Francuska predseda AMIS-om do početka oktobra kada će rotirajuću predsedavajuću dužnost preuzeti Sjedinjene Države.

    Čelnik UN-ove agencije za hranu podupro je francusku inicijativu za uspostavu strateških zaliha poljoprivrednih proizvoda.

    „FAO u potpunosti podupire tu incijativu“, kazao je da Silva novinarima nakon sastanka s francuskim predsednikom, upozoravajući da zemlje ne mogu same rešavati problem sigurnog snabdevanja hranom već moraju sarađivati. Znamo iz dosadašnjeg iskustva da pojedinačne zemlje ne mogu garantovati sigurno snabdevanje hranom. Moramo se pobrinuti da svi imaju garantovano snabdevanje hranom i upravo je to svrha strateških zaliha“, naglasio je.

    Australija je kao veliki izvoznik pšenice već otklonila inicijativu za formiranje strateških zaliha, osim u humanitarne svrhe.

    Čelnik FAO-a smatra takođe da će aktuelne visoke cene podstaći proizvođače da povećaju proizvodnju, stišavajući bojazni od nove krize hrane.

    „Očekujemo jako dobru žetvu na početku iduće godine“, kazao je da Silva, dodajući da će izgledi poboljšanog snabdevanja pružiti dobru priliku za uspostavu strateških rezervi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE