Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Drugi dan Menadžment foruma jugoistočne Evrope

    Drugi dan Menadžment foruma jugoistočne Evrope otvorio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić koji je u uvodnom izlaganju, između ostalog, rekao da će Vlada Srbije morati da proda deo državne imovine kako bi oborila budžetski deficit.

    „Imamo tačan plan. Nećemo prodavati Elektroprivredu Srbije i nijednu drugu kompaniju koja ima državni monopol, kao što je na primer aerodrom“, kazao je on na Forumu koji se održava u Privrednoj komori Srbije.

    Dinkić je rekoa da će se prodati one kompanije koje imaju konkurenciju na tržištu i koje ne mogu da drže korak sa tom konkurencijom, ali nije naveo koje su to kompanije. Prema njegovim rečima, Vlada će morati da proda i „neku drugu fiksnu državnu imovinu“.

    Dinkić je najavio i da će biti donet zakon o ograničenju perioda restrukturiranja preduzeća do 30. septembra 2014. godine, ali je naveo da će pre toga država pokušati da pronađe strateške partnere za ta preduzeća.

    Dinkić je rekao i da će za mesec dana javnosti predstaviti plan strukturnih, srednjoročnih reformi za poboljšanje ekonomske situacije u zemlji. „U taj plan će biti uključeno sve što su predložili ekonomski stručnjaci, predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke“, rekao je on.

    Prema njegovim rečima, taj plan predviđa poboljšanje investicione klime i to kroz reforme u oblasti građevinskih dozvola, urbanizma i katastra, jer je Srbija u tim oblastima među najgorima u svetu.

    Na sesiji pod nazivom „Inovativno finansiranje u krizibivši guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić ocenio je nove mere vlade kao samo jedan korak u pravcu približavanja realnosti.

    „Verujem da je ovo početak i da treba nastaviti sa reformskim potezima pre svega sveobuhvatnom racionalizacijom javnog sektora, gde treba napraviti ozbiljne i bolne reforme“, kazao je Šoškić.

    On je podsetio da je Narodna banka još krajem prošle godine u više navrata ukazivala na veliki javni dug „koji je krajem 2011. Godine prešao gornju granicu“. Naglasio je da se u domenu fiskalne politike moraju napraviti ozbiljni reformski potezi.

    Šoškić je dodao i da očekuje i da će novo rukovodstvo Narodne banke Srbije nastaviti da radi svoj posao na adekvatan način dodajući da institucije poput centralne banke ne bi trebale da budu osetljive na profesionalne i personalne promene.

    Bivši guverner je kazao da je bolje kreirati povoljni investicioni ambijent nego pribegavati nekim administrativnim rešenjima među kojima je i ograničenje nivoa plasmana na nivo iz 2010. godine i da bi to imalo smisla samo ukoliko je situacija takva da rizici odliva kapitala postanu izraženi. 

    Predsednik Izvršnog odbora banka Inteze Draginja Đurić ocenila je na istoj sesiji da ograničenje plasmana na nivo iz 2010. godine za tu banku ne bi svaralo problem, ali ako bi se posmatrao kompletan bankarski sektor situacija bi se bitno izmenila.

    Ona je dodala da je evidentno da se kreditna aktivnost realno smanjuje i da zato razume potrebu za ustanovljenjem neke kreditne aktivnosti koja je postojala ranije.

    Mogućnostima koje može pružiti ostvarivanje saradnje između kompanija u regionu iz poljoprivrednog i prehrambenog sektora bio je posvećen poseban panel Menadžment foruma jugoistočne Evrope na kom su učestvovali direktori najjačih kompanija regiona koje zajedno prihoduju sedam milijardi evra.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE