Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Saudijska Arabija ulaže u solarnu energiju

    Najveći izvoznik nafte, Saudijska Arabija, ima još mnogo neiskorišćenog energetskog potencijala. Korišćenje solarne energije moglo bi ovoj državi doneti još više bogatstva.

    Saudijska Arabija se uhvatila u koštac s tehničkim i finansijskim preprekama za iskorišćavanje jednog od njenih najvećih energetskih resursa, sunca. Tokom leta ta država ima do 13 sati direktne sunčeve svetlosti, a zimi do osam sati, stoga za mnoge svetske kompanije iz te industrije predstavlja vrlo primamljivo tržište.

    Direktor kompanije „Conlux“ Karl Gartner je kazao: „Za mene je Saudijska Arabija zemlja energije. Tu je nafta, tu je gas, a tu je i sunce. Sunce je uvek bilo malo potcenjeno, ali potencijal je dva i po puta veći nego u Evropi, tako da je sunčeva energija veoma bitna za Saudijsku Arabiju. Geografski položaj ove države je fantastičan. Zato smo odabrali Saudijsku Arabiju kao naše ciljno tržište.“

    Za gradnju solarnih elektrana koristiće se dve tehnologije. Jedna se odnosi na panele s fotoćelijama, koje sunčevu energiju pretvaraju u električnu, a druga je tehnologija koncentrirane svetlosti, koja omogućava skladištenje električne energije. To je veoma bitno, jer se klima-uređaji u ovoj državi koriste i nekoliko sati nakon zalaska sunca.

    „Kraljevstvo je postavilo vrlo ambiciozan plan za solarnu energiju. Uvereni smo da će se plan i ostvariti, jer je ovo mesto veoma pogodno za solarnu energiju. Mislim da će razvoj događaja u ovoj industriji biti veoma zanimljiv. Nadamo se da ćemo i mi dati svoj dopirnos“, rekao je Điampjero Citati iz „Energy4Evolutiona“.

    Saudijske elektrane koriste blizu 700.000 barela nafte dnevno kako bi proizvodile dovoljno struje u periodu od maja do septembra. Stoga je novi izvor energije neophodan.

    Guverner saudijske Agencije za energiju Abdulah al-Šeheri je kazao:

    „Do 2032. godine očekujemo da će solarna energija zadovoljiti veći deo potreba Saudijske Arabije za električnom energijom. Drugi deo će se dobiti nuklearnom energijom. Tako ćemo napraviti značajne uštede u potrošnji nafte, koju kasnije možemo prodavati na svetskom tržištu i tako napuniti državni budžet.“

    Predvodnik u ovom novom trendu je grad Meka. Cilj je da postane glavni grad solarne industrije.

    „Meka ima ambicije da bude prvi grad u posedu solarne elektrane kapaciteta 100 megavata. Tender je raspisan i prijavilo se više od 20 svetskih konzorcija. Odluka kome će pripasti posao bi trebala biti donešena do oktobra i nadamo se da će se tada početi s realizacijom projekta“, izjavio je gradonačelnik Meke Osama al-Bar.

    Cilj Saudijske Arabije je da zadrži cenu električne energije niskom, zato projekti za korišćenje solarne energije imaju veliku podršku države. Takođe, ta država želi najbolju dostupnu tehnologiju za razvoj novog tržišta pa planiraju da otvore nova radna mesta za mlade inženjere, koji će novu tehnologiju dodatno usavršavati.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE