Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska uputila prigovor Evropskoj komisiji zbog kranjske kobasice

    Hrvatska je uputila prigovor Evropskoj komisiji na odluku Slovenije koja bi onemogućila hrvatske proizvođače da prodaju svoje proizvode pod imenom kranjska kobasica.

    Od Brisela se očekuje odgovor tokom ovoga ili sledećeg meseca, izjavila je u Briselu zamenica hrvatskog ministra poljoprivrede Snježana Španjol na sastanku Veća za poljoprivredu i ribarstvo u Briselu, prenela je Hrvatska radio-televizija.

    Slovenija je podnela zahtev za zaštitu geografskog porekla naziva kranjska kobasica, što bi značilo da ona ne sme pod tim imenom da se proizvodi izvan područja Slovenije.

    Pokušali smo da se dogovorimo sa Slovenijom, ali oni to nisu prihvatili. Prigovor EK smo obrazložili činjenicom da naši proizvođači tradicionalno proizvode te kobasice pod tim imenom i da zato imamo pravo da koristimo to ime, izjavila je Španjol.

    Na naziv kranjska kobasica pretendovala je i Austrija, koja je takođe početkom ove godine uputila prigovor s obrazloženjem da bi zabrana imena nanela ekonomsku štetu austrijskoj mesno-prerađivačkoj industriji, gde proizvodnja kobasica s pridevom „kranjska“ takođe ima dugu tradiciju.

    Međutim, u junu su Ljubljana i Beč postigli preliminarni dogovor koji otvara put Sloveniji da za taj suhomesnati proizvod osigura odgovarajuću zaštitu u Europskoj uniji, dok bi Austrija uz određene uslove i dalje smela da proizvodi i kobasice s pridevom „kranjski“ („krainer“).

    Austrijanci svoju kobasicu u Sloveniji i na drugim tržištima neće moći da prodaju kao „kranjsku“ nego će morati da zadrže nemački naziv „Krainer Wuerst“, dok za slovenačke proizvođače takvo ograničenje neće postojati.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE